Aanwinsten voor het paleis

1 januari 2012 - 31 december 2012, van 13:00 tot 17:00, Paleis Het Loo

Door Nataliefde

Paleis Het Loo presenteert tot en met eind 2012 een selectie uit de nieuwe aanwinsten over het afgelopen jaar. In 2011 werden diverse voorwerpen van bijzonder belang verworven, waaronder een set van twee monumentale, vergulde éénpoots tafels uit circa 1700 en een serie prenten met gezicht op huis en tuinen van Het Loo uit 1697.

Het museum is erin geslaagd het afgelopen jaar de collecties uit te breiden met een aantal bijzondere schenkingen en aankopen, daterend uit de ontstaanstijd van het paleis. Ter completering van de historische interieurs verwierf het museum een set van twee gebeeldhouwde en vergulde éénpoots tafels of ‘gueridons’ uit circa 1700. De maker liet zich inspireren door een ontwerp van Daniel Marot, de interieurarchitect van het paleis. De tafels werden gebruikt om een kandelaar op te plaatsen. Marot ontwierp in 1701 voor een van de vertrekken van koning-stadhouder Willem III (1650-1702), de eerste bewoner van Het Loo, soortgelijke gueridons.
Daarnaast werden tien prenten uit een serie van zestien aangekocht, met gezichten op het huis en de tuinen van Het Loo in 1697. De prachtig met de hand ingekleurde kopergravures werden vervaardigd door Cornelis Danckerts (voor 1655-ca.1718) en waren zo geliefd dat ze tot drie maal toe opnieuw uitgegeven werden, steeds aangepast aan de mode in die tijd. De prenten vormen een belangrijke informatiebron voor de oorspronkelijke aanleg van Het Loo en zijn baroktuin.
   
Voorts werd de collectie verrijkt met een fraai kelkglas met de wapens van Willem III en Mary II Stuart uit 1688-1689. De fotocollectie werd aangevuld met een fotoportret van prinses Juliana in witte rouw, in 1934 gemaakt door Franz Ziegler (1893-1939) en een nagenoeg complete set van 44 Pro Juventute Prinsessen- en Oranje kalenders uit de periode 1948-1992.
Op de geruchtmakende veiling van de nalatenschap van koningin Juliana werd een aantal voorwerpen aangekocht, die nauw verweven zijn met de geschiedenis van Paleis Het Loo. Zo werden drie ‘melkkannen’ met zilveren monturen en slotjes verworven, die na ernstige ziekte van koningin Wilhelmina in 1902 gebruikt werden voor melk en room, afkomstig van de boerderij in het paleispark van Het Loo. Op voorstel van prins Hendrik werden op deze boerderij koeien gehouden voor de productie van melk voor de koningin. Zo was men er zeker van dat de vorstin ‘puike’ melk op tafel kreeg. Ook werd er bij dezelfde veiling een 202-delig glasservies verkregen, gegraveerd met opschrift ‘Het Loo’ in gestileerde vorm. Tot slot kon ook een gouden beloningspenning worden verworven op het afslaan van de aanslag op Soestdijk in 1787. Bij een bombardement in de Tweede Wereldoorlog raakte het unieke stuk ernstig beschadigd.

De nieuwe aanwinsten zijn tot en met 31 december 2012 te zien in de Aanwinstenkamer in de Oostvleugel van Paleis Het Loo. De Oostvleugel is geopend van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?