Adriaan van Dis & Olga Zuiderhoek – Ik Kom Terug [WACHTLIJST!]

25 maart 2016, om 20:00, Rabobankzaal te Apeldoorn

Door Agenda

De troost van verhalen in Ik kom terug
Adriaan van Dis en Olga Zuiderhoek samen op het toneel in een verstikkende moeder-zoon relatie die verhaalt over het belang van verhalen, over de mogelijkheid om met verhalen het verleden dragelijk te laten zijn. Ik kom terug is met twee grootheden op het toneel, een sterk en mooi verhaal een indrukwekkende voorstelling.

 

Een opbergplaats vol geheimen
Al tijdens het schrijven van zijn voor een Libris Literatuurprijs genomineerde roman Ik kom terug stond Adriaan van Dis een toneelstuk voor ogen. Hij hoorde zijn moeder praten, zag haar bewegen, over zijn schouder meekijken, hij zag haar aan tafel zitten, nu eens jong en dan weer oud, maar ze was er altijd bij. Ze liet hem over haar schouder meekijken in een kist vol familiegeheimen, een album vol vergeten foto’s en opende hiermee een bergplaats vol geheimen die hem mee terug nam naar verre buitenpoorten in de tropen. Ook stond ze ineens op haar hoofd en bewonderde Adriaan van Dis de zuilen van benen van zijn moeder. En ja, ze kon nog schieten ook. KNAL. Het leven van zijn bijna honderdjarige moeder schreeuwen om theater.

 

Verzwijgen, verdraaien en het verlangen naar de dood
En wie kan zijn moeder beter spelen dan Olga Zuiderhoek? Als er iemand een dwarse vrouw neer kan zetten is zij het wel. Olga Zuiderhoek zou de moeder een toon geven, een grimmige lach en bittere humor. Met Olga als moeder zag Adriaan van Dis zichzelf wel op de planken staan. En kibbelen, mopperen, vragen, twijfelen, discussiëren, en ruziën over verzwijgen en draaien en het verlangen naar de dood.

Ik kom terug is een tragikomedie over een verstikkende band tussen moeder en zoon, maar ook over alle verhalen die een verleden bijna dragelijk maken. De verhalen moeten verteld worden, de zoon niet langer buitengesloten. De moeder geeft toestemming. De verhalen mogen verteld worden en haar verleden mag gebruikt worden. Hij mag haar leven zelfs verzinnen. Op één voorwaarde. In ruil moet hij haar een zachte dood bezorgen.


Vrijdag 25 maart, 20:00 uur

Rabobankzaal

Kaarten € 21

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?