African Mamas

1 maart 2016, om 20:00, Koning Willem-Alexanderzaal te Apeldoorn

Door Agenda

The African Mamass & Leoni Jansen: sing & swing met Graceland

Na het succes van de afgelopen seizoenen opnieuw in Nederland: de power, veerkracht, vitaliteit, energie, levensvreugde en warmte van de African Mamas! Samen met Leoni Jansen en een swingende band brengen deze Zuid-Afrikaanse topzangeressen het fascinerende verhaal van Graceland, Paul Simons’ legendarische album.

The African Mamas & Leoni Jansen zorgen samen met hun zevenkoppige band voor een weergaloos optreden waarin de Zuid-Afrikaanse sferen voelbaar zijn. Geniet van wereldhits als You can call me Al, Diamonds on the Soles of Her Shoes en natuurlijk Homeland door de swingende The African Mamas & Leoni Jansen.

Politieke incorrectheid en muzikale verbroedering

Het album Graceland was vernieuwend en omstreden. Het album was baanbrekend, omdat voor het eerst in de muzikale traditie westerse popmuziek werd gecombineerd met de energieke Zuid-Afrikaanse melodieën, stijl en dans. Nooit eerder vertoond, en het leverde Paul Simon een Grammy Award op. Graceland is opgenomen in Zuid Afrika, met Afrikaanse danseressen. Dit maakte het album direct omstreden. De apartheid bestond destijds nog in Zuid Afrika en de VN had een culturele boycot over het land uitgeroepen. Door het album tóch te produceren negeerde Simon de culturele boycot en kwam hij op de zwarte lijst van het ANC, de anti-apartheidsorganisatie in Zuid-Afrika.

De rol van Simon

Was Simon politiek fout? Of heeft hij met Graceland juist een lans gebroken en een enorme bijdrage geleverd aan de anti-apartheid? De wereldwijde tour die Simon & de band maakten werd gedomineerd door bedreigingen en bommeldingen. Tegelijkertijd zorgde het ook voor extra publiciteit voor het onrecht in Zuid-Afrika. Het album Graceland zorgde er in elk geval wel voor dat tijdens het beroemde Graceland-concert in Zimbabwe voor het eerste duizenden blanken en zwarten samen stonden te swingen en te dansen.

Geniet van klassiekers

De warme en energieke show van The African Mamas & Leoni Jansen gaat terug naar dat gevoel en laat je genieten van de vitaliteit en emotie van klassiekers als Under African Skies en het emotionele Nkosi Sikelel iAfrica, één van de twee liederen waaruit het volkslied van Zuid-Afrika is samengesteld.

Dinsdag 1 maart, 20:00 uur

Koning Willem-Alexanderzaal

Kaarten vanaf € 28

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?