Alex Roeka – Voort

19 maart 2016, om 20:00, Hanoszaal te Apeldoorn

Door Agenda

Alex Roeka gaat Voort!

De in België woonachtige Nederlander Alex Roeka is met zijn ongebreidelde muzikaliteit, een niet aflatende stroom van taalvondsten en diverse bijdragen aan bands, nummers en albums niet weg te denken uit de Vlaamse en Nederlandse muziekwereld.

 

Mijn lot en mijn bestemming: schrijven en zingen’
Alex Roeka is met Voort! terug in het theater. Na twintig jaar vrijwel onafgebroken musiceren, optreden, cd’s opnemen en theatervoorstellingen maken, was Alex Roeka in 2014 toe aan een sabbatical. Hij trok zich terug en het werd even stil.
Maar de sabbatical beviel Roeka aanvankelijk helemaal niet. Wat een prettige wereld van vrijheid had moeten zijn, werd een diep dal vol twijfels, onzekerheden en passiviteit. “Toen werd er een afspraak voor me geregeld bij een psychiater. Dat bleek een aardige man. Zelf had hij ook artiest willen worden, maar hij miste daarvoor het talent. Zei hij. Daarom was hij psychiater geworden.” Op aanraden van de psychiater stopte Alex onmiddellijk met die rare sabbatical, sloot zich weer op en begon te schrijven. “Dat is blijkbaar mijn lot en bestemming is: schrijven en zingen.”

Het ene nummer volgde het andere op. Over de liefde, de wereld, onze tijd, zijn verleden en alles wat daarbij hoort. Met constant die stem in zijn achterhoofd, die riep: Voort! Voort!

 

De band Johan en Alex Roeka komen tot een nieuw geluid
Alex Roeka heeft een indrukwekkend oeuvre aan albums, optredens, liedteksten en gedichten. In 2000 ontving hij voor zijn lied Noem ’t Geen Liefde de Annie M.G. Schmidtprijs. Vanaf dat moment bleven de cd’s en theaterprogramma’s elkaar met regelmaat opvolgen. Voor zijn negende cd Gegroefd ging hij in zee met de jongens van de band Johan. Deze samenwerking resulteerde in een klank die wat rauwer en schurender is dan voorheen, maar tegelijk ook kwetsbaar en intiem. Voor dit persoonlijke album ontving Alex Roeka een Edison.

 

Onvervalste wielerklassiekers
Als echte wielerliefhebber heeft Roeka ook enkele prachtige nummers over de wielerkoers geschreven. De Muur van Geraardsbergen over de beruchte klim tijdens de Ronde van Vlaanderen, Het rode vod over de overpeinzingen van een knecht met de dampende adem van het peloton in de nek, en Verlangen over het verlangen naar de koers, stompende renners en bemodderde kasseien. Voort!

 

Zaterdag 19 maart, 20:00 uur

Hanoszaal

Kaarten € 19

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?