Amnesty schrijfactie Write for Rights in Stadhuis Apeldoorn

10 december 2019, van 17:00 tot 21:30, Stadhuis, Deventerstraat 46, Apeldoorn

Door Agenda

Mensenrechten zijn niet vanzelfsprekend. Nog steeds worden er geregeld mensenrechtenactivisten opgepakt, bedreigd of zelfs vermoord. Op 10 december organiseert Amnesty International de jaarlijkse Write for Rights-schrijfactie (voorheen Schrijfmarathon) om hen te helpen. Over de hele wereld worden er miljoenen brieven geschreven die gericht zijn op de overheden waar de activisten onrecht is aangedaan. Deze brieven hebben elk jaar positief effect en zorgen voor vrijlatingen en steun.

Op dinsdag 10 december kan er ook weer geschreven worden in Apeldoorn! Dit kan tussen 17.00 en 21.30 uur in het tijdelijke onderkomen van het gemeentehuis van Apeldoorn aan het Stationsplein 50. Er zullen voorbeeldbrieven en kaarten klaarliggen. Je kunt een of meerdere brieven of kaarten schrijven en je betaalt alleen de portokosten. Leden van werkgroep Apeldoorn van Amnesty International zorgen voor koffie of thee met wat lekkers en er zullen diverse muzikale optredens zijn. Zo zullen onder ander Jan Terlouw Junior, Marthin Unitli en Yaya Samake hun muzikale kunsten ten gehore brengen. Daarnaast zal stadsdichter Aad van der Waal een speciaal geschreven gedicht voordragen. Ook zullen er aantal speeches zijn en zijn er stands van verschillende Mondial-partners. Mondial is het Apeldoorns platform voor ontwikkelingssamenwerking.

Fakkeltocht

Om 19:00 uur zal er een fakkeltocht plaatsvinden. Deze start voor het tijdelijke stadhuis op Stationsplein 50 en zal eindigen bij ‘De Kus’. De fakkeltocht wordt begeleid door djembés. Uiteraard wordt iedereen voorzien van een fakkel en zowel jong als oud is van harte welkom om mee te lopen. Voorafgaand of aansluitend is er dan nog ruimschoots tijd om te schrijven.

Jongeren die zich inzetten voor mensenrechten

Overal op de wereld zijn jongeren het slachtoffer van onrecht. Ze belanden in de gevangenis omdat ze bijvoorbeeld weigeren een hoofddoek te dragen of worden vervolgd omdat ze vluchtelingen hielpen. Dit onrecht moet stoppen en de brieven die dit jaar geschreven worden, moeten daar voor zorgen. Zo wordt dit jaar bijvoorbeeld geschreven voor Yiliyasijiang uit China. Hij is een islamitische Oeigoer die gevangen is genomen en een geheim kamp zit. Daar wordt hij gehersenspoeld wordt. Door middel van de brieven probeert Amnesty International de Chinese overheid aan te zetten tot het vrijlaten van Yiliyasijiang.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?