Anton Pannekoek, een veelzijdige astronoom

15 februari 2018, om 19:45, Het Kristal, Distelvlinderlaan 200

Door Agenda

Lezing sterrenkunde in Apeldoorn, op donderdag 15 februari organiseert de vereniging voor weer- en sterrenkunde ‘Triangulum’; een lezing met als onderwerp: ‘Anton Pannekoek, een veelzijdige astronoom’.
Inleider is Chaokang Tai, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam Anton Pannekoek (1873-1960) was een veelzijdig persoon. Als sterrenkundige onderzocht hij de structuur van de Melkweg en de fysische eigenschappen van steratmosferen, en stichtte hij het sterrenkundig instituut van de Universiteit van Amsterdam dat tegenwoordig zijn naam draagt.

Tegelijkertijd was hij ook een invloedrijk Marxist: voor de eerste wereldoorlog was hij bijvoorbeeld partijtheoreticus van de Duitse SPD terwijl hij later als theoretisch leider van de linkse radencommunisten werd beschouwd. In zijn lezing zal Chaokang Tai het sterrenkundig onderzoek van Pannekoek uiteenzetten. Dit onderzoek zal hij plaatsen binnen de ontwikkelingen in de sterrenkunde gedurende de eerste helft van de twintigste eeuw, maar ook verhouden tot Pannekoek’s socialistische filosofie.

De lezing wordt gehouden in multifunctioneel centrum het Kristal, Distelvlinderlaan 200 in Apeldoorn. Aanvang 19.45 uur. De toegangsprijs voor niet-leden is 5 euro.
Voor meer informatie zie de website van de verenigingwww.triangulum.nl

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?