Apeldoorn en de dorpen vieren 70 jaar bevrijding

14 april 2015 - 9 mei 2015, van 00:00 tot 23:59, Apeldoorn en omstreken

Door Redactie

© Apeldoornendeoorlog.nl

Gedurende de periode 14 april tot en met 9 mei 2015 wordt in Apeldoorn en haar dorpen vol vreugde en bezinning uitgebreid stil gestaan bij 70 jaar Bevrijding. Er is een afwisselend programma van herdenkingen en festiviteiten georganiseerd met als climax de Streetparade van de Canadese Veteranen uit de Tweede Wereldoorlog op de Loolaan en Kerklaan en het Canadian Liberation Festival in Omnisport met het motto “Hello Again Veterans” op zaterdag 9 mei 2015.

Alle informatie over de herdenkingen en festiviteiten is te vinden op de website www.apeldoornendeoorlog.nl De informatie over de twee evenementen op 9 mei 2015 is te vinden op www.facebook.com/stichtingbevrijding45

 

Programma 70 jaar Bevrijding 14 april – 9 mei 2015

Dinsdag 14 april Apeldoorn
Opening CODA tentoonstelling “Verhalen van de oorlog en de bevrijding”. Deze tentoonstellingduurt tot en met zondag 7 juni 2015.

Donderdag 16 april Apeldoorn
Op de Begraafplaats Heidehof Ugchelen vindt om 10.30 uur de ceremonie plaats ter nagedachtenis aan de geallieerde vliegtuigbemanningen die in de Tweede Wereldoorlog boven Apeldoorn en
omgeving omkwamen en hun laatste rustplaats vonden op de begraafplaats.

Donderdag 16 april Loenen
18.30 uur herdenking bij het Polar Bear monument op de grens van Loenen-Eerbeek.

Vrijdag 17 april Apeldoorn
’s Ochtends om 11.00 uur wordt de bevrijding van Apeldoorn herdacht bij Het Sluisje aan het Kanaal. Deze ceremonie wordt georganiseerd door de Vereniging Oud Apeldoorn.
’s Avonds vindt de ontsteking van het Bevrijdingsvuur in het Oranjepark in Apeldoorn plaats. Vanaf 18.00 uur lopen schoolkinderen vanuit de vier windhoeken naar het Oranjepark alwaar zij samen met estafettelopers van de atletiekvereniging AV’34, die uit Wilp komen met het Bevrijdingsvuur, het vuur zullen overhandigen aan burgemeester John Berends. Dit geheel zal worden omlijst door een aantal muziekkorpsen. Het Bevrijdingsvuur wordt tussen 19.00 en 19.30 uur ontstoken.
Aansluitend wordt er om 20.00 uur in de Grote Kerk het gratis Bevrijdingsconcert door het Apeldoorns Christelijk Mannenkoor gegeven. Bij dit concert zullen ook beelden worden vertoond van de bevrijding van Apeldoorn.

Zaterdag 18 april Beekbergen
Beekbergen viert haar Bevrijdingsfeest. Bij De Boerderij verzamelen zich dan oude historische militaire voertuigen (Old Army Cars) en vindt er een rondrit langs de monumenten plaats. In De Boerderij worden films van eerdere bevrijdingsfeesten vertoond. Natuurlijk zal de muziek niet ontbreken. Het feest begint om 10.00 uur.

Zaterdag 2 mei Apeldoorn
Verwelkoming van de Canadese veteranen met begeleiders in de Canadian Club, Koningsschool, Apeldoorn.

Zondag 3 mei Apeldoorn
In de Grote Kerk vindt om 9.30 uur een aangepaste viering plaats. In deze bijzondere oecumenische en tweetalige kerkdienst zal dominee Bert Schüssler samen met de Canadese veteraan aalmoezenier Robert Greene voorgaan. Voor deze dienst worden de Canadese veteranen uitgenodigd.

Maandag 4 mei Apeldoorn
18.30 uur Herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk. Deze bijeenkomst wordt omlijst met muziek van Markant. Er zullen verhalen worden verteld over enkele Apeldoornse oorlogsslachtoffers en er zullen gedichten worden voorgedragen. Aansluitend vindt de Stille Tocht plaats naar het monument in het Oranjepark. Bijzonder dit jaar is dat scholieren uit onze zuster stad Burlington in Canada aanwezig zullen zijn en een menselijke haag zullen vormen bij de Stille Tocht.

Maandag 4 mei Beekbergen
18.30 uur Herdenkingsbijeenkomst in de NH Kerk aan de Dorpstraat in Beekbergen met aansluitend de Stille Tocht en Dodenherdenking in het Teixeira de Mattospark.

Maandag 4 mei Loenen
De nationale herdenking van de militaire oorlogsslachtoffers op het Ereveld in Loenen om 14.00 uur. Het dorp Loenen herdenkt de slachtoffers om 19.00 uur met een bloemlegging op het RK kerkhof waarna vertrokken wordt naar het Protestants kerkhof. Om 20.00 uur wordt in de Protestantse kerk een herdenkingsbijeenkomst gehouden.

Dinsdag 5 mei Beekbergen
In Beekbergen wordt op 5 mei 2015 feestelijk stil gestaan bij de Bevrijding. Om 11.20 uur komen bij Hotel De Smittenberg de estafettelopers aan die om 12.00 uur ’s nachts het Bevrijdingsvuur uit Wageningen hebben opgehaald. Van daar lopen zij, vergezeld door schoolkinderen en enkele oude militaire voertuigen, naar het Teixeira de Mattospark voor de ontsteking van het Bevrijdingsvuur in Beekbergen. Bovendien pakt Beekbergen ’s middags en ’s avonds uit met het Bevrijdingsfestival.

Dinsdag 5 mei Loenen
14.30 uur Bevrijdingsconcert in het Verenigingsgebouw “De Brink” gevolgd door het bevrijdingsfeest.

Donderdag 7 mei Apeldoorn
19.30 uur op het Marktplein een concert van de Burlington Teen Tour Band, een spectaculaire scholierenband uit Burlington. Aan dit concert nemen ook de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums deel.

Zaterdag 9 mei Apeldoorn
12.00 uur de Streetparade van de Canadese veteranen. Zij zullen in oude historische militaire voertuigen aan het publiek voorbij trekken, vergezeld door een aantal Canadese doedelzakbands. Niet alleen de Canadese veteranen die in Apeldoorn verblijven, zullen aan de Streetparade deelnemen, ook zij die elders in Nederland verblijven, zullen dan naar Apeldoorn komen. Verwacht wordt dat er tussen de 150 en 200 veteranen zullen deelnemen. De Streetparade zal worden gehouden op de Loolaan – vanaf het Canadees nationaal monument “De Man met Twee Hoeden” – en de Kerklaan tot het Oranjepark. Aldaar zullen de muzikanten uit de parade stappen en zullen onze bevrijders doorrijden naar Omnisport.
13.30 uur het Canadian Liberation Festival “Hello Again Veterans” dat begint met de overweldigende binnenkomst van de veteranen samen met schoolkinderen en voorafgegaan door Colour Parties en een groot aantal Pipes & Drums. Dit is het startschot voor het zeer speciale concert dat is samengesteld door het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht dat samen met enkele solisten zal optreden. In Omnisport gaan om 12.30 uur de deuren open voor het publiek.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?