Apeldoorn herdenkt evacuatie september 1944

27 september 2019, van 9:15 tot 16:30

Door Redactie

De evacuatie van een grote groep Gelderlanders vond plaats vanaf 22 september 1944. Morgen, vrijdag 27 september, wordt deze evacuatie herdacht doordat verschillende mensen de evacuatieroute van Huissen naar Apeldoorn gaan lopen, dit keer als herdenkingstocht.

De tocht gaat door Huissen, Arnhem en Beekbergen naar Apeldoorn. Aan de tocht doen personen mee die als kind deze evacuatie hebben meegemaakt. Daarnaast lopen er verschillende andere organisaties mee zoals, scholen en muziekgroepen. Na afloop van de herdenkingsbijeenkomst zal een groot deel van de deelnemers verplaatst worden naar het parkeerterrein van voormalig Centraal Beheer aan de Prins Willem Alexanderlaan. Er zal een stoet gevormd worden aan de overzijde op de Brinklaan. De tocht eindigt bij CODA. Aansluitend vindt er in CODA een bijeenkomst plaats met toespraken waarmee deze dag wordt afgesloten.

Tijden:

    • 9.15 uur: start voettocht vanaf de Markt in Huissen naar het stadhuis in Arnhem
    • Na afloop: de deelnemers worden met veteraan-autobussen overgebracht naar Beekbergen, waar na de lunch een tocht gevormd zal worden met schoolkinderen, evacuatiegroep DOOR, lopers, fietsers en muzikanten naar het monument aan de Arnhemseweg in Beekbergen.
    • 14.00 uur: de officiële herdenking bij het Exodus monument plaatsvinden, met onder meer een toespraak van de burgemeester van Apeldoorn, Petra van Wingerden – Boers en evacué mevr. Cock de Boer – Mijnhart.
    • Aansluitend: een groot deel van de deelnemers wordt verplaatst  naar het voormalig parkeerterrein van Centraal Beheer aan de Prins Willem Alexanderlaan en er zal een stoet gevormd worden aan de overzijde op de Brinklaan. Vanaf deze locatie zal de belevingstocht plaatsvinden via de Nieuwstraat, Mariastraat, Hoofdstraat, Beekpark, Roggestraat en Vosselmanstraat, eindigend bij CODA; aansluitend vindt er in CODA een bijeenkomst plaats met toespraken alvorens deze dag wordt afgesloten.

Belangstellenden worden van harte uitgenodigd om mee te lopen en aanwezig te zijn bij de herdenkingsbijeenkomst. Mocht je mee willen doen, dan verzoekt de organisatie om witte kleding te dragen.

Voor meer informatie zie de volgende websites: www.erfgoedplatformapeldoorn.nl.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?