Apeldoorn Reanimeert voor Serious Request!

16 december 2016 - 17 december 2016, van 08:30 tot 22:30, Apeldoorn, 25

Door rkapeldoorn

Mart Bron

Apeldoorn Reanimeert want Reanimeren redt levens!

Ook dit jaar gaat het Rode Kruis Apeldoorn weer aan de slag voor Serious Request. Wederom gaan we reanimeren voor het goede doel: “Apeldoorn Reanimeert”.
Op vrijdag 16 en zaterdag 17 december geven we reanimatielessen waarbij we deelnemers in vier uur levensreddend leren handelen.

Reanimeren redt levens!
Elke week krijgen driehonderd Nederlanders een hartstilstand. Dat kan ook iemand in uw naaste omgeving zijn. Bij een hartstilstand heeft een slachtoffer een grote overlevingskans als direct met borstcompressies  en beademing wordt gestart. In de meeste gevallen van een circulatiestilstand pompt het hart niet meer effectief met als gevolg dat het bloed niet langer door het lichaam circuleert. Een doeltreffende therapie kan het toedienen van een elektrische schok door middel van een AED zijn. Reanimatie en het gebruik van een AED binnen zes minuten na een hartstilstand vergroot de overlevingskans van het slachtoffer aanzienlijk.

“Je schudt het niet meer van je af.”

Aeilt Hassing (62) is scheidsrechter bij de zaalvoetbalvereniging  V&Z in Veendam. Zes jaar geleden zakte voor zijn ogen één van de voetballers in elkaar. De nog jonge speler leek ten dode opgeschreven.  
“Ik zie hem nog liggen, de grappenmaker van zijn team. Hij duikelde over de bal en kwam plat uitgestrekt neer. Zijn ploeggenoten moesten een beetje grinniken, we dachten allemaal dat hij weer eens een geintje uithaalde. Een moment later werd het duidelijk dat het serieus was. Zijn medespelers begonnen meteen met reanimeren. Ik dacht ‘die gaat dood’. Er was geen pols, geen enkele reactie op de reanimatie. Ik rende de hal in, riep om de AED en belde 112. Het leek wel alsof ik in een film was beland. Ik weet nog dat zijn ploeggenoten zijn T-shirt openscheurden en dat ik dacht ‘zonde van dat shirt’. Het leek allemaal niet echt te gebeuren. De beheerder van het gebouw wist gelukkig hoe hij de AED moest bedienen. Volgens het ambulancepersoneel heeft dat het leven van de voetballer gered. Het is nu alweer een aantal jaar geleden, maar het blijft op je netvlies gebrand. Je schudt het niet meer van je af. Als scheidsrechter kom ik bij veel voetbalclubs, automatisch kijk ik nu altijd of er een AED in de buurt is.“ (bron: http://www.rodekruis.nl/ehbo/reanimatie-zij-maakten-het-mee)
 De actie
Via onze website: www.rodekruis.nl/apeldoorn kunt u zich opgeven voor een les. Het tijdstip mag u zelf kiezen. De kosten van de cursus bedraagt 25 euro (normaal 50). Deze opbrengst gaat rechtstreeks naar Serious Request. Het doel voor dit jaar is de stille killer: longontsteking. Per jaar sterven 900.000 kinderen aan een longontsteking.

Belangrijk om te weten: diverse zorgverzekeraars vergoeden een reanimatiecursus via de aanvullende verzekering. Check: http://shop.rodekruis.nl/vergoeding-zorgverzekering voor alle vergoedingen of informeer bij uw zorgverzekering.

We hopen u te zien op de 16e of 17e december.

 

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?