Apeldoornse Jenaplan basisscholen organiseren samen ‘Kom in de groep!’

12 mei 2017, Openbare Jenaplanschool De Mheen Tormentilstraat 71, Apeldoorn

Door Agenda

een ochtend naar school voor peuters, vanaf 3 jaar, en hun ouders

Op vrijdagochtend 12 mei 2017 kunnen kinderen, vanaf 3 jaar, een ochtend naar school bij één van de Jenaplan basisscholen in Apeldoorn. Hun ouders kunnen op school blijven. Zij worden opgevangen door de directeuren of locatieleiders en ouders van reeds naar schoolgaande kinderen. “Deze vorm van onderwijs moet je als kind en ouder echt ervaren hebben, voordat je een schoolkeuze maakt voor je peuter”, vinden alle directeuren en locatieleiders. Door middel van deze actie willen de basisscholen meer bekendheid geven aan het Jenaplanonderwijs in Apeldoorn. De volgende basisscholen doen mee: openbare Jenaplanschool De Mheen, PC Jenaplanschool De Ontdekking en Katholieke Jenaplan basisschool De Korf.

Als vervolgactie op de recent gehouden open dag van alle basisscholen in Apeldoorn organiseren de Apeldoornse Jenaplanbasisscholen gezamenlijk op vrijdagochtend 12 mei 2017 ‘Kom in de groep!’. “Naar aanleiding van onder andere de open dag hebben ouders wellicht vragen of deze school, specifiek het Jenaplanonderwijs, wel bij hun kind past”, aldus Sabrina Bol, locatieleider PC Jenaplanschool De Ontdekking . “Kom in de groep! is een uitgelezen kans om nog niet naar schoolgaande kinderen, vanaf 3 jaar, jonger in overleg, een ochtendje mee te laten lopen met onze kleuters en het Jenaplanonderwijs, als kind en ouder, in de praktijk te ervaren.”

Jenaplanonderwijs moet je ervaren
Je zoon of dochter moet straks naar school. Je zoekt de ‘perfecte’ basisschool voor jouw zoon of dochter, maar waar let je op? “Vroeger kozen ouders vooral voor een school die het dichtst bij hen in de buurt was gevestigd”, begint Anita Kalma, locatieleider openbare Jenaplanschool De Steenbeek, “en daarbij was de gehanteerde geloofsovertuiging ook erg belangrijk. Nu kun je naast locatie en geloofsovertuiging ook voor een specifieke onderwijsvorm kiezen. Jenaplanonderwijs is een van die vormen. Het uitgangspunt van deze onderwijsvorm is dat ieder mens uniek is en zich op zijn eigen manier ontwikkelt.” Het onderwijs van een Jenaplanbasisschool omvat veel meer dan het aanleren van schoolse kennis en vaardigheden als lezen, schrijven en rekenen. Om weerbaar te worden in de huidige samenleving is kennisoverdracht niet meer voldoende, maar is het ontwikkelen en bevorderen van de sociale vaardigheden van een kind veel belangrijker.
Margriet De Leeuw, directeur Katholieke Jenaplan basisschool De Korf, vervolgt: “Hoewel we tijdens een open dag of andere contactmomenten proberen in een notendop te vertellen wat Jenaplanonderwijs inhoudt, denken wij dat je onze scholen zelf moet ervaren om te voelen wat het voor jouw kind kan betekenen. Daarom organiseren we deze praktijkochtend.”

Kom in de groep!
Kinderen die gebruik willen maken van deze praktijkochtend kunnen zich van te voren bij één van de scholen aanmelden. Nadat je je zoon of dochter op die dag naar de groep hebt gebracht, word je als ouder opgevangen door andere ouders, die hun ervaringen over het Jenaplanonderwijs graag met je delen. Daarnaast licht de directeur of locatieleider het onderwijs uitgebreid toe. Ondertussen kun je door het raam kijken hoe jouw kind het op school vindt. “We willen door middel van Kom in de groep! meer bekendheid te geven aan deze mooie vorm van onderwijs: het Jenaplanonderwijs”, aldus Ben Hilderink, directeur openbare Jenaplanschool De Mheen en De Steenbeek.

Voor meer informatie kunt u terecht bij: Karin Beumer, coördinator van deze gezamenlijke actie. Zij is bereikbaar op telefoonnummer 06-54702705 of e-mail karin@hetregelbureau.nl.
Ben Hilderink, directeur openbare Jenaplanschool De Mheen (Apeldoorn) en openbare Jenaplanschool De Steenbeek (Ugchelen), bereikbaar dinsdag tot en met vrijdag op telefoonnummer 06-10799701 of e-mail mheen@leerplein055.nl. Of kijk op de internetsite van De Mheen: www.demheen.nl.
Sabrina Bol, locatieleider PC Jenaplanschool De Ontdekking, bereikbaar op telefoonnummer 06-51762483 of e-mail sbol@pcboapeldoorn.nl. Of kijk op de internetsite van De Ontdekking: www.deontdekking.pcboapeldoorn.nl.
Margriet de Leeuw, directeur Katholieke Jenaplan basisschool De Korf, bereikbaar op telefoonnummer 055-5336094 of e-mail: m.deleeuw@dekorfapeldoorn.nl. Of kijk op de internetsite van De Korf: www.dekorfapeldoorn.nl.
Anita Kalma, locatieleider openbare Jenaplanschool De Steenbeek, bereikbaar op telefoonnummer 06-42082550 of e-mail acdegroot@leerplein055.nl. Van maandag tot en met woensdag staat zij voor de groep en is zij bereikbaar na 14.45 uur. Of kijk op de internetsite van De Steenbeek: www.desteenbeek.nl.

Over Jenaplanonderwijs
Het onderwijs van een Jenaplanbasisschool omvat veel meer dan het aanleren van schoolse kennis en vaardigheden als lezen, schrijven en rekenen. Om weerbaar te worden in de huidige samenleving is kennisoverdracht niet meer voldoende, maar is het ontwikkelen en bevorderen van de sociale vaardigheden van een kind veel belangrijker. Op een Jenaplanbasisschool wordt er veel gewerkt aan de sociale competenties, zoals kunnen samenwerken, communiceren, flexibel zijn, sterk in je schoenen staan, plannen, organiseren en creatieve oplossingen bedenken voor steeds andere problemen.
Door de manier van werken in Jenaplanscholen worden kinderen hierin geoefend. We werken met stamgroepen, waarin verschillende leeftijden bij elkaar in een klas zitten. Het hart van ons onderwijs is wereldoriëntatie. Waar op andere basisscholen de vakken, zoals aardrijkskunde, biologie en geschiedenis, als afzonderlijke vakken worden gegeven, is dit bij ons samengevoegd in bijvoorbeeld een (school)breed project of een kort thema.
Binnen wereldoriëntatie kijk je naar, oriënteer je je op en verdiep je je in de wereld om je heen en als geheel. Je neemt de wereld waar met al je zintuigen. De kennis die de kinderen hebben opgedaan, leren ze toe te passen in hun eigen wereld. De structuur en vormen, waarbinnen we lesgeven, zijn gesprek, spel, werk en viering.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?