Apeldoornse Open Monumentendagen 2013

15 augustus 2013, Paleis het loo

Door Agenda

http://www.openmonumentendag.nl/bezoeken/bezoek-open-monumentendag/

Paleis Het Loo, de Zwitsal-fabrieken, Koning Willem III-kazerne, Radio Kootwijk en Hoenderloo staan in Apeldoorn in de schijnwerpers tijdens de Open Monumentendagen 2013.

Macht & Pracht is dit jaar het landelijk thema van de Open Monumentendagen die op zaterdag 14 en zondag 15 september 2013 voor de 27e keer worden gehouden.

Het comité Open Monumentendagen Apeldoorn, waarin gemeente Apeldoorn, Stichting Apeldoornse Monumenten, CODA en het Apeldoorns Erfgoedplatform eendrachtig samenwerken, heeft ook dit jaar een gevarieerd programma samengesteld. Het volledige programma is te lezen in het programmaboekje, dat vanaf 26 augustus op tal van plaatsen in Apeldoorn en omgeving GRATIS verkrijgbaar is. Ook is het programma van de opengestelde locaties is ook te vinden op www.openmonumentendag.nl/zoek/apeldoorn. Achtergrondinformatie van de monumenten vindt u op www.geheugenvanapeldoorn.nl

Het landelijke thema Macht & Pracht is gekozen omdat in het najaar van 2013 de herdenking van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden een aanvang neemt.

In Apeldoorn denkt men bij Macht & Pracht uiteraard onmiddellijk aan de pracht van Paleis Het Loo. Daarnaast zijn er nog tal van andere interpretaties van dit thema denkbaar, zoals militaire macht, koloniale macht, industriële macht, enzovoorts.

Deze interpretaties resulteren in een gevarieerd programma dat bestaat uit vijf clusters: Paleis Het Loo en omgeving, De Zwitsal-fabrieken en omgeving, Koning Willem III-kazerne, Radio Kootwijk en Hoenderloo

In het programmaboekje staan alle opengestelde locaties met de nodige informatie, alsmede een plattegrond waarop de locaties zijn aangegeven.

Voor extra informatie over het programma zijn twee informatiepunten ingericht: bij het Zwitsal-complex Vlijtseweg 130 in gebouw 32 en bij Koning Lodewijklaan nabij nr. 2 (Verzorgingshuis De Loohof)

De drie clusters binnen de stad zijn onderling verbonden door ‘hop-on/hop-off’ bussen. Geheel in stijl van het thema rijden er oldtimers van de Stichting Veteraan Autobussen. Voor wandelaars zijn er diverse wandelingen o.l.v. gidsen van het Apeldoorns Gidsen Collectief. Wie liever fietst kan op eigen gelegenheid de uitgezette fietsroute naar Hoog Soeren volgen.

Op twee locaties, de Zwitsal fabrieken en de Koningsschool, treden verhalenvertellers op. Zij brengen op bijzondere wijze het verhaal achter de locatie tot leven.

Bij Paleis het Loo en omgeving wordt de Open Monumentendag op zaterdag 14 september gecombineerd met festiviteiten van de wijkraden De Naald en De Sprengen die op die dag aan de Koning Lodewijklaan hun 25-jarig jubileum vieren.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Museum

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?