Aventus studenten ‘on board’ van de THA BUS

10 november 2017, Aventus, Laan van de Mensenrechten 500, Apeldoorn

Door Agenda

Op vrijdag 10 november komt een grote gele Amerikaanse bus het schoolplein van Aventus oprijden. Het is de schoolbus van THA BUS. Dit is een project waarin jongeren, die te maken hebben gehad met Jeugdhulp (voorheen Jeugdzorg), studenten bij Aventus gaan voorlichten over Jeugdhulp. Het project wordt mogelijk gemaakt door Zorgbelang en gemeente Apeldoorn. Eén op de 10 jongeren komt in aanraking met Jeugdhulp (CBS, 2016) en deze jongeren kunnen, door hun eigen ervaringen te delen, andere jongeren helpen met hun verhaal.

150 studenten stappen in
De studenten van de opleidingen Pedagogisch werk en Maatschappelijke zorg gaan verschillende gastlessen op de THA BUS volgen over indringende thema’s, zoals (cyber)pesten, eetstoornissen, omgaan met rouw, uithuisplaatsing of zelfbeschadiging. De gastlessen worden verzorgd door jongeren die zelf met een hulpvraag door Jeugdhulp zijn begeleid. Ook is de hulp binnen de jeugdzorg een belangrijk thema. De studenten van Aventus worden namelijk opgeleid om zelf te gaan werken als hulpverlener in zorg of welzijn. Daarom gaan ze ook in gesprek over de begeleiding binnen de jeugdzorg met de gastdocenten. Zij zijn de echte ervaringsdeskundigen die vanuit hun eigen verhaal en ervaringen wellicht goede tips hebben voor de toekomstige hulpverleners.

Van jongeren voor jongeren
Het wordt een impactvolle en intensieve dag voor zowel gastdocenten als studenten. De opening is spectaculair…. met een bijzondere openingsact waar alle deelnemers aanwezig zijn. Daarna nemen de gastdocenten hun studenten mee om in kleine groepjes over hun persoonlijke ervaringen te vertellen. ‘Ik wil anderen helpen met mijn verhaal en tegelijkertijd helpt het ook mezelf. Hoe vaker ik het vertel hoe beter ik het kan verwerken’, aldus gastdocent Marije.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?