Tijdmachine op Marktplein tijdens Veteranendag

8 juni 2012, van 10:00 tot 17:00, Marktplein

Door Redactie

Na een aantal succesvolle try outs van de Bandritzer 561 op het Bevrijdingsfestival in Wageningen en de Grebbeliniedagen in Woudenberg zal de bijzondere multimedia-experience op vrijdag 8 juni te zien zijn op de Veteranendag in Apeldoorn. De Bandritzer 561 is onderdeel van het erfgoedfestival ‘Gelegerd in Gelderland’ dat deze zomer plaatsvindt. Verspreid over de hele provincie worden ruim 200 activiteiten georganiseerd die in het teken staan van de rijke militaire geschiedenis van Gelderland.

Marktplein Apeldoorn
De Bandritzer 561 is speciaal voor het festival ontwikkeld en toert in de maanden juni t/m september langs bijzondere activiteiten van ‘Gelegerd in Gelderland’. Op die manier worden de verschillende onderdelen van het festival met elkaar verbonden. Het voertuig is een aantal keer te zien vóór de start van het festival, waaronder op de Veteranendag in Apeldoorn op 8 juni. Van 10.00 uur tot 17.00 uur staat het mysterieuze voertuig op het Marktplein bij het Stadhuis. Iedereen is welkom om de tijdreis mee te komen maken.

Beëdiging Marechaussees
Op dezelfde dag als de Veteranendag vindt de voorjaarsbeëdiging van de Marechausseestudenten plaats. Dit wordt omkleed met veel ceremonieel. Op deze manier kan het publiek kennis maken met beide evenementen. De beëdiging duurt van 11.00 tot 12.00 uur. De veteranen worden om 16.00 uur verwacht op het Marktplein. Gedurende beide evenementen is ook de Bandritzter 561 aanwezig en open voor bezoek.

Toertocht door Gelderland
In de Bandritzer 561 maken bezoekers aan de hand van korte maar opmerkelijke filmscènes een tijdreis langs belangrijke episodes uit de Gelderse militaire geschiedenis. Niet in de gelegenheid om de Bandritzer 561 op de Veteranendag te bezoeken? De Bandritzer is in de aanloop naar het festival nog aanwezig op het Schuttersfestival in Lobith (10 juni).
Op de website www.gelegerdingelderland.nl is meer informatie te vinden over het festival en de overige standplaatsen van de Bandritzer 561.

Vfonds en Koninklijke Landmacht
De realisatie van de Bandritzer 561 is mogelijk gemaakt dankzij het vfonds, het Nationaal fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg. Gelegerd in Gelderland krijgt gedurende de festivalperiode de beschikking over de Bandritzer 561. Na het festival zet het vfonds de Bandritzer 561 in voor bijzondere activiteiten en voorlichtingsdoeleinden, vooral bij oorlogs- en verzetsmusea en bijvoorbeeld bij bevrijdingsfestivals.
“De Bandritzer is voor ons de tijdmachine die we willen; aandacht voor het verleden en daarmee investeren in behoud van vrede voor de toekomst. Geschikt voor jong en oud snel maar wel met een duidelijk doel: VREDE!”, aldus Ton Heerts, directeur vfonds.
De Koninklijke Landmacht draagt zorg voor het transport van de Bandritzer 561 en ondersteunt het festival op deze wijze.

Beelden van de try-out van de Bandritzer 561 in Wageningen:

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?