Bart Chabot opent Sounds of Silence

14 september 2014, om 14:30, CODA Museum

Door Redactie

CODA

Opening Sounds of Silence door Bart Chabot | 14 september, 14.30 uur | CODA MuseumApeldoorn | www.coda-apeldoorn.nl/sos

De tentoonstelling Sounds of Silence in CODA Museum geeft bezoekers op unieke wijze gelegenheid te ontsnappen aan het geluid van alledag en te genieten van de stilte in de hedendaagse beeldende kunst. Stilte is tenslotte schaars en geluid is overal. De tentoonstelling wordt 14 september aanstaande geopend door de man die niet zonder geluid kan: dichter, schrijver en kunstenaar Bart Chabot.

Sounds of Silence openbaart wonderlijke fricties tussen de ervaring van geluid en stilte. Zo kan een schilderij van een voorbij denderende trein of het waarnemen van een explosie die op grote afstand plaatsvindt onverwacht verstilling oproepen. De beleving van overweldigende stilte in de natuur gaat soms gepaard met (natuur)lawaai. De idylle van een waterval brengt ook de ervaring van onophoudelijk kletterend water met zich mee, terwijl de stilte in een ogenschijnlijk rustige leefomgeving plotseling ruw verstoord kan worden door een laagvliegende Boeing 737 of door luidruchtige toeristen die in een schilderij buiten beeld zijn gebleven. De totale afwezigheid van geluid wordt doorgaans ervaren als ‘absolute stilte’. In andere gevallen zijn het juist subtiele geluiden die de stilte benadrukken. Ook de ervaring van serene schoonheid en harmonie kan de ervaring van stilte stimuleren. Bart Chabot geeft stilte een stem tijdens de opening op 14 september aanstaande.

Bart Chabot (1954) begon zijn literaire loopbaan als dichter. De poëzie van Chabot kenmerkt zich door het verhalende karakter. Zijn gedichten zijn vaak lange monologen, waarin hij (zelf)spot combineert met nachtmerrieachtige scenario’s om zo de chaos en de dood te bezweren. Naast dichter is Bart Chabot performer en de biograaf van Herman Brood. Chabot vierde in 2007 zijn vijfentwintigjarig auteurschap. De drie dichtbundels Cadillac BoogieAnna’s hoeve en Dracula’s ontbijt verschenen ter gelegenheid van dit jubileum in een feestelijke verpakking onder de titel McPainDe Patatbalie uit 2010 is Chabots nietsontziende portret van de Haagse politiek. Als een doorgewinterde Haagse journalist legde Chabot – die voor het tv-programma Pauw & Witteman de verkiezingscampagne volgde – zijn oor te luisteren in de wandelgangen en hing hij aan de Patatbalie: de informele ontmoetingsplek voor politici en de media waar vaak het echte nieuws wordt uitgewisseld. In 2013 verscheen Chabots eerste roman: Triggerhappy; een verhaal over een man die op het eerste gezicht een ideaal leven heeft maar in werkelijkheid een dubbelleven leidt. In het verleden trad Chabot talloze malen op in literaire podiumprogramma’s met Jan Mulder, Herman Brood, Martin Bril, Ronald Giphart en Remco Campert. Hij ontving in 2007 de Johnny van Doornprijs voor de gesproken letteren.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?