Bas de Haan

3 augustus 2014, om 16:00, Bluescafe

Door Redactie

Mareije Vos

Bas de Haan is een bluesman.

Hij zingt en gromt, speelt en slaat op zijn gitaar, blaast op zijn harmonica en stampt met zijn voeten. Behalve traditionele bluesnummers en klassieke stampers, speelt Bas ook zelfgeschreven liederen, smartlappen en ballades, al dan niet in het Nederlands. Zijn liefde voor de (plattelands-)blues is echter onvoorwaardelijk. Ieder lied is besmet met een gezonde klodder blauwe modder uit het Mississippi Delta-gebied van de Verenigde Staten.

Ondanks zijn klassieke scholing, zijn het vooral bluespioniers als Robert Johnson, Son House en Muddy Waters die de zang en het gitaarspel van Bas sterk hebben beïnvloed. Maar voor Bas is de blues meer dan een muzikale stroming. Het is een gevoel, misschien zelfs een manier van leven. Een goed blueslied vertelt een verhaal wat iedereen begrijpt, omdat het eerlijk is en herkenbaar. Geen mens is hetzelfde, maar liefdesverdriet, eenzaamheid, geldgebrek of domme pech is van alle tijden. Met gevoel voor traditie en ontzag voor zijn helden, zingt Bas zijn eigen lied vanuit zijn eigen achtergrond.

Natuurlijk schreeuwt Bas soms de longen uit zijn lijf, maar dat gebeurt meestal per ongeluk. Met zijn krachtige en warme stemgeluid gaat hij zelden op zoek naar die ene onbereikbare noot. Liever laat hij zich leiden door de stemming en de inhoud van zijn verhaal. Bas zingt op gevoel en vooral niet te gehaast. Deze ontspannen en ongekunstelde wijze van zingen ondersteunt hij met gedegen en vindingrijk gitaarwerk. Met de jaren heeft Bas een ogenschijnlijk simpele gitaarstijl ontwikkeld: strak, trefzeker en in dienst van het lied.

Al jaren trekt Bas de Haan als eenmansgroep met groot plezier het land door. Niets is hem bespaard gebleven: drassige velden, wankele theekistjes, gammele bootjes en wapperende tentzeilen. Gedreven als hij is, werkt hij zich op iedere speelplek met bezieling in het zweet. Bas heeft ontdekt dat niet de gelegenheid, maar de mensen en hijzelf bepalend zijn voor een geslaagd optreden. Het maakt voor hem geen verschil of hij in een klein kroegje speelt of op een groot festivalterrein.

Inmiddels heeft Bas de Haan in eigen beheer vijf cd’s uitgebracht, te weten: ‘All Rights Reserved’ (2000), ‘Amsterdam Country Blues’ (2003), ‘Passion And Pain’ (2005), ‘Meer Dan Dat’ (2007) en ‘Die Jongen Van De Overkant’ (2009).

Aanvang: Zondag 3 augustus, 16.00 uur
Vrij toegang
Locatie: Bluescafe

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?