Beekbergen Klassiek – Hannes Minnaar

6 oktober 2012, om 15:30, Oude Kerk Beekbergen

Door Redactie

Pianovirtuoos
Hannes Minnaar is een van Nederlands meest succesvolle pianisten. Hij sloot zijn studie bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam af met een 10 en onderscheiding en volgde daarnaast lessen bij o.a. Alfred Brendel, Willem Brons, Menahem Pressler en Ferenc Rados. Ook studeerde hij orgel bij Jacques van Oortmerssen.

Veel prijzen
Minnaar was prijswinnaar bij belangrijke internationale concoursen, zoals het Concours de Genève (2e prijs, 2008) en de Koningin Elisabeth Wedstrijd (3e prijs, 2010) in Brussel. Bij laatstgenoemd concours maakte hij grote indruk met zijn vertolking van het weinig gespeelde 5e pianoconcert van Saint-Saëns en eindigde hij als hoogste Nederlander ooit. In 2010 werd hem de Elisabeth Evertsprijs voor uitzonderlijk jong talent toegekend. In 2011 ontving hij een Fellowship van de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust.

Repertoire
Zijn repertoire reikt van Bach tot de moderne tijd. Hij gaf recitals in vele plaatsen binnen Europa, waaronder Amsterdam (Concertgebouw), Leipzig (Gewandhaus), Brussel (Palais des Beaux-Arts) en Toulouse (Cloître des Jacobins). In 2010 was hij te gast bij het Bahrein International Music Festival. Zijn optredens werden uitgezonden door radiostations als Radio 4, Klara, MDR en BBC3.

Veelzijdig
Nog vóór zijn achttiende maakte Minnaar zijn debuut bij het Orkest van het Oosten in het Concertino van Henriëtte Bosmans. Tijdens zijn studie soleerde hij met het Symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam onder leiding van Frans Brüggen in Beethovens 5e pianoconcert. Inmiddels soleerde hij bij o.a. het Radio Filharmonisch Orkest, het Orchestre de la Suisse Romande, de Filharmonie en het Nationaal Orkest van België en werkte hij samen met o.a. Marin Alsop, Nikolai Alexeev, Edo de Waart en Otto Tausk. Dit seizoen debuteert hij bij diverse Nederlandse orkesten. Het Koninklijk Concertgebouworkest heeft hem uitgenodigd om in 2013 onder leiding van Herbert Blomstedt het 4e pianoconcert van Beethoven uit te voeren.

Kamermuziek
Hans Minnaar is ook als kamermusicus actief. Met zijn Van Baerle Trio maakte hij in 2011 een tournee langs de belangrijkste Nederlandse zalen en won hij prijzen in Lyon (internationaal kamermuziekconcours, 1e prijs) en Amsterdam (Vriendenkrans-Het Debuut, 1e prijs).

Het Van Baerle Trio bracht afgelopen voorjaar zijn debuut-CD uit, die zowel nationaal als internationaal al geweldige kritieken scoorde. Bovendien is het trio geselecteerd om in 2013/14 in de Rising Stars serie langs de belangrijkste concertzalen in Europa te toeren.
Op uitnodiging van Janine Jansen trad hij op met Mischa Maisky en haarzelf tijdens het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht in 2010. In oktober 2011 verscheen zijn debuutalbum, met werken van Rachmaninoff en Ravel, op Etcetera Records (KTC 1432).
Hannes Minnaar maakt volgend seizoen zijn solodebuut in Musashino Concert Hall, Tokyo.

Meer informatie: www.hannesminnaar.nl

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?