Best of IDFA on Tour in Gigant

28 februari 2016, om 15:00, Gigant, Nieuwstraat 377 te Apeldoorn

Door Agenda

Op zondag 28 februari vertoont Gigant de beste films van het IDFA, ‘s werelds belangrijkste documentaire-filmfestival. The Best of IDFA on Tour toont prijswinnaars en festivalfavorieten geselecteerd uit de meer dan honderd documentaires die tijdens de voorbije editie in première zijn gegaan. Kaarten voor dit programma kosten € 25,-/€22,50 voor de laatste film is het mogelijk deel te nemen aan het Cinemaal, kosten hiervoor zijn €15,- pp. Voor kaarten kunt u terecht bij de kassa van Gigant (Nieuwstraat 377, Apeldoorn) of online via www.gigant.nl.

De volgende films zijn te zien tijdens deze editie van The Best of IDFA on tour:

NINNOC
Ninnoc heeft moeite met groepen. Waarom moet iedereen zich hetzelfde gedragen, iedereen er hetzelfde uitzien? Ninnoc heeft grote blauwe ogen, lang blond haar, danst, zingt en is eigenzinnig. Ze kan zichzelf niet beschrijven, maar wel hoe het voelt om te worden buitensloten.
Regie: Niki Padidar | 18 min | Nederland
**Winnaar IDFA Award for Best Children’s Documentary**

AT HOME IN THE WORLD
Vanaf de rand van het schoolplein kijkt Magomed toe hoe zijn klasgenoten luidkeels om de voetbal vechten. De verlegen en bedachtzame jongen houdt zich afzijdig, ook in het leslokaal waar hij geconcentreerd de Deense taal leert. Samen met alle andere leerlingen van de Rode Kruis-school in de Deense plaats Lynge wacht de tienjarige, uit Tsjetsjenië gevluchte Magomed op een verblijfsvergunning. De observerende, poëtische documentaire volgt Magomeds klas, waarin wordt geleerd, gezongen, geknutseld, gespeeld en geruzied als op elke andere school, maar waar ieder kind zijn eigen, pijnlijke geschiedenis heeft.
Regie: Andreas Koefoed | 58 min | Denemarken
**Winnaar IDFA Award for Best Mid-Length Documentary**


UKRAINIAN SHERIFFS
Er lopen nogal wat mannen met bijlen rond in het Zuid-Oekraïense plattelandsdorp Stara Zboerivka, waar het tragikomische sheriffsduo Viktor en Volodja onder andere de diefstal van twee eenden op moet zien te lossen. Daarnaast vormen burenruzies, dronkenschap, mishandeling en autopech hun voornaamste problemen – mede als gevolg van lokale werkloosheid, armoede en ongeletterdheid. Als de burgemeester een toespraak houdt bestaat zijn publiek vooral uit oude vrouwen en kinderen. Met een scherp oog voor het komisch effect van allerhande situaties volgen de makers de wederwaardigheden van Viktor en Volodja. Die rijden in hun gele Lada, voorzien van een Oekraïens vlaggetje, van incident naar incident.
Regie: Roman Bondarchuk | 80 min | Oekraïne, Letland, Duitsland
**Winnaar IDFA Special Jury Award for Best Feature-Length Documentary**

SONITA
Als de achttienjarige Sonita mocht kiezen, was Michael Jackson haar vader en Rihanna haar moeder. In een plakboek verbeeldt ze haar droom om als beroemde rapper voor een grote menigte te staan. Vooralsnog zijn haar enige fans de andere tienermeisjes in een opvangtehuis in Teheran. Daar vindt de uit Afghanistan gevluchte Sonita steun bij het verwerken van haar trauma’s en het vormgeven van haar toekomst. Die ziet er in de ogen van haar familie overigens heel anders uit: als bruid is ze 9000 dollar waard. Bovendien mogen vrouwen in Iran helemaal niet zingen. Hoe kan Sonita de dromen uit haar plakboek toch waarmaken?
Aanvang: 19:00 | Regie: Rokhsareh Ghaem Maghami | 90 min | Iran, Duitsland, Zwitserland
**Winnaar Bankgiro Loterij IDFA Audience Award en IDFA DOC U Award**

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?