Bevrijdingsconcert ‘Johan Willen Friso Kapel’

20 april 2012 - 19 oktober 2021, van 00:00 tot 23:59, Grote Kerk

Door Nataliefde

De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ geeft  op vrijdag 20 april  een bevrijdingsconcert In de Grote Kerk in Apeldoorn.Vanwege een reorganisatie  door de landmacht van de militaire muziek zijn twee orkesten samengevoegd tot één groot orkest. Beide orkesten kennen een lange geschiedenis want de Koninklijke Militaire kapel werd in 1829 opgericht in Den Haag en de Johan Willem Friso Kapel werd in 1819 te Assen.

Het huidige orkest bestaat sinds 2005 uit circa 55 beroepsmuzikanten. Op het concertpodium profileert de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ zich door een programmering waarin originele blaasmuziek, klassiek repertoire, lichte muziek en entertainment op voortreffelijke wijze worden gecombineerd.

Het concert zal worden ondersteund met beelden van de bevrijding van Apeldoorn in 1945 en Paleis Het Loo, en beelden van de diverse  parades in Apeldoorn via grote schermen die geplaatst zullen worden in de Grote Kerk. Apeldoorn werd door de Canadezen bevrijd in de nacht van 16 op 17 april 1945.

Apeldoorn geniet grote bekendheid in Canada als “City of the Veterans Parade”. De twee keer live uitgezonden parades door de Canadese tv- zender CBC  in 1995 en 2005 hebben in Canada een diepe indruk achtergelaten onder de Canadese bevolking. Mogelijk dat nog enkele militairen uit die tijd bij het concert aanwezig zullen zijn van het regiment 48th Highlanders of Canada. Het programma wordt gepresenteerd door Aernout Pleket.

Het bevrijdingsconcert  wordt georganiseerd door de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums. Zij zullen ook deelnemen aan het concert. Afgelopen november zijn de 48th Highlanders op  uitnodiging van het Canadese Regiment te gast geweest in Toronto, zij hebben daar  deelgenomen  aan de diverse activiteiten rond het 120 jarig bestaan van dit regiment 48th Highlanders of Canada.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?