Big Daddy Wilson

15 maart 2013 - 13 maart 2013, om 22:00, Bluescafé

Door Redactie

Wat een fantastisch optreden de laatste maal met deze fenomenale vocalist en multi instumentalist.
Ik was in de veronderstelling dat Morblus zou komen met Big Daddy als extra. UItverkocht huis zoals altijd met Morblus. Toen bleek dat het Big Daddy was met Roberto Morbioli van Morblus. Geen enkel negatief commentaar gehoord, mensen waren allen onder de indruk. Dus nu nog maar een keer. Kijk maar eens op het you tube kanaal van Bluescafe.
Van Big Daddy Wilson kun je niets kwaads zeggen. Hij moest er 30 voor worden, om zijn definitieve bestemming te vinden: de country blues. Zijn nieuwe meesterwerkje “Thumb A Ride” is sober maar met boordevol liefde gespeeld. Big Daddy slaagt er in om zijn country blues te spelen die geworteld is in de traditie, maar tegelijkertijd nieuw en eigentijds is. Nooit eerder lukte hem dat op zo’n voortreffelijke manier, en het levert dan ook een prachtig nieuw album op.
Wilson Blount groeide op in Edenton, North Carolina en luisterde daar alleen naar de locale countryzender en het gospelkoor in de kerk. Als militair in Duitsland ontmoette hij daar zijn toekomstige vrouw en hoorde hij voor het eerst de blues. Erdoor gegrepen begon hij met zingen en schrijven en na enkele cd’s in eigen beheer en zijn in 2009 verschenen debuut bij Ruf Records, “Love Is The Key”, is er nu het nieuwe “Thumb A Ride” voor ditzelfde label en trakteert hij ons op dit akoestische studioalbum met 13 tracks waarvan, alle nummers behalve “Blood Brother” (Charles Neville) door het Big Daddy Wilson trio geschreven zijn. Dit is dan ook het gezelschap waarmee hij steeds op tour is, hier treffen we buiten hemzelf, Jochen Bens (akoest. en Resornator gitaar, banjo, mandoline, backing vocals) en Michael van Merwyk (akoest. en Resornator gitaar, weissenborn, backing vocals) aan. De line-up wordt uitgebreid met Andreas Mueller op bas en percussionist Martin Esser.
Dit trio heeft hoorbaar songs geschreven waarin de spirit van échte blues opnieuw tot leven komt. Big Daddy Wilson creëert een rustieke sfeer rondom een mix van blues, gospel en country, waarbij het accent vooral op zijn warme en vooral rustige stem ligt. Er zijn maar weinig artiesten die de grenzen van country en blues zo perfect in elkaar kunnen laten vloeien, Big Daddy Wilson is beslist één van hen. Bovendien weet hij veel positieve energie uit te stralen en is hij ook nog eens in het bezit van die gouden stem. Met die perfect getimede stem en ijzersterke songteksten is Big Daddy in staat om zowel te ontroeren als tot nadenken aan te zetten.
Zelf zegt hij over deze release: “This new album is so special to me, it is really the second leg of the “Love Is The Key Tour”. The journey “Thumb A Ride”. It is not about where you have been or where you are going, it is all about the journey. It is about what you have learned along the way, and who you may have touched and those who have touched you. On this journey I have been blessed and touched by so many beautiful people. I just cannot name them all. But right now, I am thinking about two great musicians, that I have the chance to ride with, who have inspired and influenced me and the songs of this CD in a great way. I am talking about my right and left hand: Mr. Jochen “Skinny Joe” Bens and Mr. Michael “Big Chief” van Merwyk.” – Dit album is dus een reis die hij wil delen met zijn luisteraars. Een uitnodiging waaraan je niet kan weerstaan en dit vanaf het eerste nummer, de titeltrack, die een beetje ragtime getint is en tevens ook bij Ry Cooder aanleunt, maar het heeft een goede drive, een warmte die vervolgens verder gloeit in de volgende 12 tracks lang.
Gaande van het ingetogen “Anna Mae”, een traag groovende song die gedreven door zijn stem, zo diep en vol klinkt, dat het ons Solomon Burke terug voor de geest brengt, wat meer up-tempo songs “It Don’t Get No Better” en het swampy “Who’s Dat Knockin” die tot dansen uitnodigen tot het afsluitende “If You Were Mine”, toont Big Daddy Wilson zijn liefde voor zijn medemuzikanten die een grote invloed hadden op zijn muziek en deze plaat. Big Daddy Wilson is een geboren zanger, die volledig gebruik maakt van de ruimte die zijn ingehouden spelende band hem laat. Soms buit hij deze effectief uit en dan weer emotioneel. Is het nu het meer ontspannen “Drop Down Here”, het traditionele “Way Back Yonder” of zijn versie van de Neville Brothers -compositie, het meer hypnotische “Brother Blood”, hij zingt steeds zeer overtuigend en emotioneel trekt hij blues, roots en soul naar zich toe. Zolang hij zulke schitterende bluesalbums blijft uitbrengen, maken wij ons absoluut geen zorgen over Big Daddy Wilson. Laat je mee op reis nemen door te luisterennaar dit subtiele werkstuk.
Aanvang 22.00 uur entree 7,-

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?