Bomans – Alleen tussen de meeuwen

3 maart 2016, om 20:00, Rabobankzaal te Apeldoorn

Door Agenda

“De Nederlandse taaltovenaar”

Als er ook maar iemand uit de Nederlandse literatuur een taaltovenaar is geweest, is dat Godfried Bomans. Tijdens zijn leven schreef hij een indrukwekkend oeuvre bij elkaar; variërend van columns, sprookjes en toneelstukken tot dagboeken en essays. Bomans heeft meer dan zestig boeken op zijn naam staan en was tijden lang één van de meest gelezen schrijvers van Nederland.

 

Bomans – van nature geen reiziger

“Ik ben van nature geen reiziger”, heeft Bomans in 1968 gezegd. “Het gaat in het leven van een mens niet om tempels en mooie vergezichten, maar om relaties met andere mensen.” Toch liet hij zich in opdracht van de VARA en AVRO in 1971 naar het onbewoonde eiland Rottumerplaat sturen om daar moederziel elke dag een radioprogramma te maken.

 

Van Jan en alleman verlaten op een lege zandplaat

Wat gebeurt er met een schrijver als je hem een week lang op een onbewoond eiland zet? Van Jan en allemaal verlaten, alleen op strand. In Bomans reconstrueren schrijver Ruud van Megen en regisseur Gijs de Lange het verblijf van de schrijver op het Waddeneiland.

Bomans vindt het vreselijk op die eindeloze zandplaat. Hij eet slecht, verzorgt zich slecht, slaapt slecht en ergert zich aan het gekrijs van de meeuwen. Maar tegelijk is hij nieuwsgierig naar het effect dat de leegheid op hem heeft en ervaart hij momenten van geluk.

 

Alleen op het eiland en toch publiek

Tijdens het verblijf op het eiland staat hij dagelijks in contact met radiopresentator Willem Ruis, die veilig en hoog en droog aan de overkant in Warffum staat. Deze gesprekjes werden op de radio uitgezonden en massaal beluisterd. In Bomans komen deze radiogesprekken tussen Godfried en Willem Ruis tot leven. Geen onderwerp blijft onbesproken. De intieme gesprekken gaan veel verder dan alleen over het eenzame leven op het onbewoonde eiland. En dan blijkt dat Bomans gevoel voor humor hem ook in deze moeilijke situatie niet in de steek laat.

 

Donderdag 3 maart, 20:00 uur

Rabobankzaal

Kaarten vanaf € 26,50

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?