Architectuurtentoonstellingen ACEC

1 maart 2014, van 16:00 tot 20:00, ACEC

Door Hans Menke

D.J. Hoogendijk

1.       Architectuur en Techniek; de sculpturale vormentaal van architect René van Zuuk

Architectuurcentrum Bouwhuis toont 18 prachtige maquettes van ontworpen gebouwen, die de Almeerse architect René van Zuuk in de afgelopen 20 jaar heeft gerealiseerd.

Van Zuuk is bekend om zijn gebouwen The Wave aan het Weerwater in Almere, Sportcomplex De Toekomst van Ajax, het architectuurcentrum ARCAM naast het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, bijzonder vormgegeven particuliere woningen, het plan Spikvoorde in Deventer en nog vele andere uitzonderlijk mooie eigentijdse gebouwen. Hij heeft met zijn werk in het binnen- en buitenland diverse prijzen mogen ontvangen.

Het ontwerpproces begint altijd met een analyse van de stedenbouwkundige situatie. Daarbij wordt een stedenbouwkundige maquette gemaakt waarin de schaal en de vorm van het te ontwerpen gebouw wordt bepaald. Daarna volgt een reeks van maquettes waarbij de vorm steeds verder wordt aangepast en verfijnd. Uitgangspunt van elk ontwerp is het programma van eisen en de context, maar het concept wordt vaak verkregen uit de constructie of de bouwtechniek. Het ontwerpproces bestaat uit een trial and error methode waarin wisselend gewerkt wordt met maquettes en de computer.

De nieuwe vormen die ontstaan moeten in zijn ogen uitvoerbaar en betaalbaar zijn. Aan zijn gebouwen valt duidelijk af te lezen dat hij met behulp van de mogelijkheden van de specifieke materialen en vormen de grenzen op zoekt van wat er kan met architectuur. Hoe bijzonder de vormgeving ook is, zijn ontwerpen gaan altijd op in het omringende landschap.

 

Architect René van Zuuk houdt een korte inleiding over zijn werkwijze en inspiratiebronnen.

 

2.       TWILIGHT IN PERSPECTIVE; FOTOGRAFIE, de mooiste architectuurfoto’s gemaakt tijdens de Dag van de Architectuur – de langste dag in 2013 – door leden van Bouwhuis tijdens een fietstocht in de schemering langs gebouwen en plekken die 24 uur functioneren, zoals Gelre Ziekenhuis, Post Zuid, Station, Politie/Brandweer en Wegener. Apeldoornse architectuur en stedenbouw fotografisch vastgelegd in een veranderende mix van kunstlicht, nachtlicht en schemer te zien op een indrukwekkend groot formaat.

 

Na afloop is er een buffet voor € 10,– p.p.

Hiervoor graag opgave bij secretariaatbouwhuis@xs4all.nl

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?