Canto Ostinato

15 november 2014, om 19:30, CODA Museum

Door Agenda

Met de uitvoering van de Canto Ostinato in de tentoonstelling Sounds of Silence op 15 november aanstaande heeft CODA Museum in Apeldoorn de landelijke museumprimeur. Hoewel het Simeonkwartet dit magische muziekstuk voor vier vleugels al op vele bijzondere locaties opvoerde, werd het nog niet eerder in een museumzaal te gehore gebracht.

De Canto Ostinato van componist Simeon ten Holt (1923-2012) laat niemand onberoerd en is in afgelopen jaren in diverse jaaroverzichten en lijstnoteringen dusdanig populair geworden dat het zelfs de Matthäus Passion naar de kroon steekt. De mythische en magische sfeer van het minimalistische stuk wordt veroorzaakt door het metrum en de vrijheid die de vier pianisten hebben voor wat betreft herhaling, articulatie, dynamiek en pedaalgebruik. Door de vrijheid die het stuk biedt, lijkt het geluid te kabbelen en door de ruimte te dansen. De betoverende, hypnotiserende sfeer die zo ontstaat, verklaart de toenemende populariteit van het stuk.

CODA Museum presenteert de uitvoering van de Canto Ostinato in het kader van de tentoonstelling Sounds of Silence met het werk van vijftien kunstenaars uit binnen- en buitenland die stilte tot thema gemaakt hebben. De tentoonstelling spoort bezoekers aan de dagelijkse hectiek even los te laten en de stilte zoals verbeeldt door de kunstenaars te ervaren en te beschouwen. In aansluiting op de tentoonstelling voert het Simeonkwartet op 15 november vanaf 19.30 uur de Canto Ostinato op in CODA Museum. Deze uitvoering duurt twee uur en wordt opgevoerd zonder pauze. De sfeer en de aard van het stuk zijn echter zo dat het toehoorders vrij staat te rond te lopen, ondertussen de tentoonstelling te bekijken of te luisteren vanuit CODA Café onder het genot van een hapje en een drankje. De Canto Ostinato liever ervaren vanaf een eigen matje, stoel of kussen? Ook dat kan. De Canto Ostinato beleeft iedereen op zijn eigen, soms onorthodoxe, manier.

Simeon ten Holt schreef de Canto Ostinato voor vier vleugels in 1976. Het stuk herdefinieert de betekenis van stilte en geluid en sluit als zodanig naadloos aan op de tentoonstelling Sounds of Silence. De vier vleugels in CODA Museum zijn betrokken van Schumer uit Hengelo (www.piano.nl). De uitvoering wordt voorafgegaan door een inleiding op de tentoonstelling van CODA directeur Carin Reinders.

Het Simeonkwartet

Het Simeonkwarter werd in 1996 opgericht door Rien Wulffraat en wordt gevormd door de pianisten Emile Engel, Esther Scheerder, Cathelijne Maat en Rien Wulffraat zelf. Het kwartet legt zich toe op de composities van de Nederlandse componist Simeon ten Holt. Incantatie lV, Méandres en de Canto Ostinato zijn vast onderdeel van het repertoire. Daarnaast spelen zij regelmatig eigen bewerkingen voor vier piano’s van Steve Reich, Katchaturian en Maurice Ravel.

Canto Ostinato | 15.11.2014, 19.30 uur | CODA Museum Apeldoorn | € 15,- (incl. museumtoegang en inleiding door CODA directeur Carin Reinders)

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?