Chapeaux, de hoeden van koningin Beatrix

23 maart 2017 - 27 augustus 2017, van 10:00 tot 17:00, Paleis het Loo, Koninklijk Park 1, Apeldoorn

Door Agenda

Vanaf 23 maart 2017 is in museum Paleis Het Loo de tentoonstelling ‘Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix’ te zien. Het koningschap van Beatrix wordt aan de hand van een honderdtal hoeden in beeld gebracht.

Tijdens haar 33 jaar lange regeerperiode, van 1980 tot 2013, draagt Koningin Beatrix bij honderden speciale gelegenheden een hoed: tijdens staatsbezoeken, ontvangsten, ontelbare openingen en prijsuitreikingen, op Prinsjesdag en Koninginnedag. De vele hoofddeksels zorgen voor een herkenbaar en vertrouwd beeld van de vorstin en maken deel uit van haar ‘representatieve werkkleding’.

In de tentoonstelling staan creaties van hoedenmakers Harry Scheltens, Emy Bloemheuvel en Suzanne Moulijn centraal, gecombineerd met beelden van de gelegenheden waarop ze werden gedragen. Het hoofddeksel staat nooit op zichzelf, maar wordt altijd in combinatie met de kleding bepaald, ontworpen en gekleurd, veelal in samenspraak met koningin en hoedenmaker. De hoeden tonen verrassend veel mogelijkheden in kleurgebruik, materialen, versieringen en een creatief vormen- en lijnenspel.

De tentoonstelling ‘Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix’ is ontworpen door Maarten Spruyt en Tsur Reshef en tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag. Met speciale dank aan H.K.H. Prinses Beatrix.

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?