#chicagoGirl; Social media als wapen in Syrië

19 mei 2014, om 20:00, Gigant

Door Redactie

Gigant

Op maandag 19 mei presenteert Amnesty International de laatste film in de serie Movies that Matter. Ditmaal is de film #chicagoGirl – The Social Network Takes On a Dictator te zien.

De film wordt ingeleid door journalist en Syrië kenner Maarten Zeegers. Hij woonde tweeënhalf jaar in Syrië en maakte het begin van de opstand aan den lijve mee. Hij publiceerde erover anoniem in NRC Handelsblad totdat hij door de Syrische autoriteiten werd opgepakt en het land uitgezet. De inleiding + film start om 20.00, kaarten kosten €9,00|€7,00 (leden/vrienden). Kaarten kunnen telefonisch of via www.gigant.nl gereserveerd of gekocht worden.

Vanuit een buitenwijk in Chicago onderhoudt de negentienjarige studente Ala’a Basatneh een enorm online netwerk van revolutionairen in Syrië. Ze post demonstraties als Facebook-events, stippelt via Google Maps ontsnappingsroutes uit en zet opnames van demonstranten online. Terwijl de opstand voortduurt, doet de vraag zich voor welk middel het meest effectief is om een dictator te verdrijven: sociale media of een AK-47?

Voor de film Chicagogirl heeft werkgroep Apeldoorn van Amnesty International een deskundige spreker uitgenodigd die goed op de hoogte is van Syrië en de situatie aldaar.  Immers, er is inmiddels zoveel gebeurd in Syrië sinds vreedzame demonstranten in opstand kwamen tegen een kwaadaardig regime.

In de inleiding zal Maarten Zeegers vertellen over zijn ervaringen in Syrië en ingaan op de laatste ontwikkelingen. Ook zal de regisseuse Alaa Basatnah zelf aan het woord komen en haar visie op de situatie nu. Na de film zal hij  vragen uit het publiek beantwoorden.

Stichting Movies that Matter, een initiatief van Amnesty International, opent ogen  voor mensenrechten door film. De website biedt informatie over de activiteiten, een uitgebreide filmdatabase, een agenda en nieuws.
 http://www.moviesthatmatter.nl/movies_that_matter_on_tour

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?