CODA Bibliotheek genomineerd als Beste Bibliotheek van Nederland!

19 april 2015, Coda Apeldoorn

Door Agenda

coda apeldoorn

CODA Centrale Bibliotheek is genomineerd als Beste Bibliotheek van Nederland. Met bibliotheek Alkmaar Overdie, bibliotheek Chocoladefabriek Gouda, bibliotheek Eemhuis Amersfoort, de bibliotheek in Oude Pekela en het Bibliocenter in Weert dingt CODA mee naar deze felbegeerde titel. De nominaties zijn uitgebracht door de lezers en redactie van het tijdschrift Bibliotheekblad. CODA Bibliotheek heeft haar nominatie te danken aan de ontwikkeling van CODA Centrale Bibliotheek. Hier werd in 2014 CODA Junior gerealiseerd en wordt op 19 april aanstaande de herinrichting van de eerste en tweede verdieping gevierd met een feestelijk Open Huis.

Directeur Carin Reinders: “CODA omvat niet alleen een openbare bibliotheek maar ook een museum en een archief. In CODA Centrale Bibliotheek brengen wij voor jeugd en volwassen die drie functionaliteiten op een plek samen. Dat concept is uniek in Nederland.” CODA Junior is meer dan alleen een plaats om boeken te lenen: het is een plek om in weg te dromen en om te ontdekken. Met een atelier, tentoonstellingen en presentaties, workshopruimte, FabLab met 3D printer en lasersnijder en studiefaciliteiten ga je niet alleen naar CODA Junior om een keuze te maken uit de actuele en gevarieerde collectie boeken, maar ook om te gamen, te ontdekken én te doen. Carin Reinders: “CODA Junior is een wereld van verbeelding, een wereld waarin lezen, informeren, leren, spelen en actief zijn worden gecombineerd met de vijf functies van de bibliotheek, want in onze organisatie hebben ontmoeten en beleven nooit ter discussie gestaan. Die functies zijn onlosmakelijk verbonden met wat we zijn en wat we doen. Wij willen de beste collectie hebben én je moet bij ons kunnen proeven van en ruiken aan de geschiedenis van Apeldoorn.”

In navolging van CODA Junior is daarom eind 2014 in gestart met de verbouwing van de eerste en tweede verdieping. Ook hier komen de drie functionaliteiten van CODA op een plek samen. Vijf historische paviljoens besteden in woord en beeld, met objecten en artefacten, aandacht aan de rijke geschiedenis van Apeldoorn en omgeving. Door digitalisering en ontlezing verandert de functie van de bibliotheek in toenemende mate. Mensen komen niet meer alleen om een boek te lenen maar hebben ook andere behoeften. CODA Bibliotheek wil hier zo goed mogelijk aan tegemoetkomen. Met de herinrichting van de centrale vestiging in het centrum van de stad heeft CODA een unieke en toekomstbestendige organisatie opgezet.

Verkiezing

De verkiezing heeft dit jaar plaats in een nieuwe opzet. Lezers van Bibliotheekblad konden eerder aangeven welke bibliotheek zij nomineerden. De hoofdredacteur van Bibliotheekblad en een commissie van vakspecialisten en deskundigen heeft uit de suggestie zes bibliotheken genomineerd. Deze zes geselecteerde bibliotheken worden in aankomende periode op verschillende tijdstippen bezocht en beoordeeld door mystery guests die een oordeel zullen vellen over de bezochte bibliotheek.
De verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland is nadrukkelijk geen prijs voor het mooiste gebouw maar toetst hoe de betreffende bibliotheek invulling geeft aan haar functie. Belangrijk in het eindoordeel is de stem van de bezoekers. Zij kunnen op de website van Bibliotheekblad aangeven welke bibliotheek het predicaat Beste Bibliotheek van Nederland 2015 moet krijgen. In de eindbeoordeling wegen de stem van het publiek en de vakjury even zwaar. De winnaar wordt bekendgemaakt op 26 november, aan het einde van de campagne Nederland Leest.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Museum

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?