CODA documentaire over het Apeldoornsche Bosch

8 november 2015, om 17:10, Televisie: Omroep Max

Door Agenda

© Wikkimedia Commons

In de nacht van 21 op 22 januari 1943 wordt de 15-jarig Hanna op transport gesteld. Eindstation: vernietigingskamp Auschwitz. Het Apeldoornsche Bosch, een Joods psychiatrische inrichting voor volwassenen en Paedagogium Achisomog, een tehuis voor moeilijk opvoedbare kinderen, is in die nacht volledig ontruimd. Op een enkeling na die heeft kunnen vluchten, zijn alle patiënten en personeel direct na aankomst in Auschwitz omgebracht. In de documentaire Veilig in het Bosch komen Apeldoorners aan het woord die direct of indirect getuigen waren van de dramatische gebeurtenis in de nacht van 21 op 22 januari 1943. CODA maakte deze documentaire in samenwerking met Alex Bakker en Erik Willems. Omroep Max zendt de documentaire uit op zondag 8 november om 17.10 uur.

De mensen die voor de documentaire geïnterviewd zijn, woonden in de oorlogsjaren in de buurt van de instelling, hadden familieleden die er werkten of werkten er zelf. Hoe verhielden zij zich tot de instelling en de bewoners? Wat kregen zij mee van de gruwelijke afloop? Hoe kijken ze er nu tegenaan? Het zijn allemaal vragen die in de documentaire aan bod komen. Ook wordt een aantal verpleegkundigen uit het Apeldoornsche Bosch geïnterviewd. Hoe hebben zij de (naderende) ontruiming beleefd en wat maakte dat zij besloten te vluchten terwijl andere collega’s meegingen met de patiënten? Twee vrouwen, tegenwoordig woonachtig in Jeruzalem, vertellen hun verhaal.  Deze documentaire is niet alleen bijzonder vanwege de inhoud maar zeker ook omdat de geïnterviewden allemaal op hoge leeftijd zijn en over een aantal jaren hun persoonlijke verhaal niet meer zelf zouden hebben kunnen vertellen. Daarmee legt deze documentaire ook een belangrijk stuk (lokale) oorlogsgeschiedenis vast voor toekomstige generaties.

De documentaire maakt onderdeel uit van het project waarmee CODA de geschiedenis van Het Apeldoorsche Bosch in beeld brengt. CODA vroeg kinderboekenschrijfster Martine Letterie een jeugdboek te schrijven over de afschuwelijke nacht van 21 op 22 januari 1943 en het leven van de Joodse Hanna. Dat is Hanna’s reis geworden. Daarbij is een lespakket gerealiseerd. CODA maakte een documentaire over de ontruiming van het Apeldoornsche Bosch in samenwerking met Erik Willems (freelance documentairemaker voor onder andere Andere Tijden) en Alex Bakker (historicus en documentairemaker). Veilig in het Bosch wordt op 8 november om 17.10 uur uitgezonden door Omroep Max.

De documentaire is mede mogelijk gemaakt door het Monuta Charity Fund, Rabobank Apeldoorn en Omstreken en Omroep Gelderland die de documentaire eerder uitzond.


Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Museum

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?