CODA en Markant presenteren sieradenarrangement

23 april 2016, van 12:00 tot 16:00, Coda Museum, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn

Door Agenda

In aansluiting op de tentoonstelling Vernieuwd Verleden in CODA Museum hebben Markant en CODA een uniek arrangement samengesteld. Deelnemers krijgen in CODA Museum een rondleiding door directeur Carin Reinders. Zij vertelt over de tentoonstelling Vernieuwd Verleden, de sieraden van Evert Nijland en de collectie kunstenaarssieraden van CODA. Aansluitend geeft Annemarieke Nooij in Markant een workshop. Deelnemers verdiepen zich in de inspiratiebronnen van sieraadkunstenaar Evert Nijland en maken een eigen sieraad.

Deelnemers aan de workshop bij Markant onderzoeken de gebruikte materialen, de kleurstellingen, inspiratiebronnen en de manier waarop Evert Nijland zijn sieraden maakt. Bij het vervaardigen van het eigen sieraad wordt het traditionele concept van het sieraad gelaten voor wat het is. Deelnemers proberen te kijken en te werken in de geest van Evert Nijland. Textiel, hout, metaal, kralen en parels zijn daarbij de belangrijkste materialen.

De sieraden van Evert Nijland (1971) zijn een samenspel van archetypen, klassieke ornamenten, symbolen uit het verleden en ambachtelijke technieken. Zijn vertaling naar het heden is verrassend en inspirerend. Door ongebruikelijke materialen te combineren, oude (ambachtelijke) technieken te gebruiken en een eigen betekenis te geven aan historische symboliek is in de loop der jaren een unieke en opvallend oeuvre ontstaan. Zijn sieraden maken onderdeel uit van vele particuliere en museale collecties in binnen-en buitenland. Evert Nijland: “Ik ben gefascineerd door vormen en symbolen – denk aan de bloem, strik, slang, kruisvormen en geometrische patronen – die door de eeuwen heen telkens opnieuw geïnterpreteerd zijn. Bovendien is het hedendaags sieraad niet gebonden aan een specifiek materiaal. Ik werk vanuit een beeld of idee en ga vervolgens op zoek naar geschikt materiaal en passende technieken. Zo ontstaat de samenwerking met glasblazers, houtdraaiers, textielwevers, keramisten of zilvergieters. Zij vervaardigen onderdelen voor mijn werk. Ik maak namelijk niet alle elementen zelf. Zo onderscheid ik me van andere sieraadkunstenaars. Voor mij betekent het hebben van een eigen handschrift niet dat je ook alles zelf moet maken.”

CODA Museum toont de sieraden van Nijland in combinatie met het werk van 34 beeldend kunstenaars. Deze kunstenaars geven allemaal op eigen wijze opnieuw betekenis aan technieken, materialen en symboliek uit de westerse kunstgeschiedenis. Soms gebeurt dit door een letterlijke verwerking van citaten, soms door een herinterpretatie van een thema, symboliek, religieuze of mythologische elementen.

Praktisch

Datum: 23 april

12.00-13.00 uur: rondleiding CODA directeur Carin Reinders

13.30-16.00 uur: workshop bij Markant door Annemarieke Nooij

Kosten: € 45 + eventueel museumentree

De prijs is inclusief materiaal en de rondleiding door Vernieuwd Verleden, maar exclusief entree tot het museum. Dit in verband met de eventuele gratis toegang tot het museum (o.b.v. de CODA pas of Museumkaart). De workshop kunt u voldoen aan de balie van Markant. Eventueel museumentree betaalt u aan de balie van CODA Museum.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?