CODA Museum exposeert werk Henk Peeters naar aanleiding van zijn overlijden

18 april 2013 - 2 mei 2013, van 00:00 tot 23:59, CODA Museum

Door Agenda

http://nos.nl/artikel/495349-kunstenaar-henk-peeters-overleden.html

Beeldend kunstenaar Henk Peeters overleed zaterdag 13 april op 87-jarige leeftijd in zijn woonplaats Hall (Gelderland). CODA Museum in Apeldoorn heeft een aantal werken van Peeters in de collectie. Deze werken zijn 18.04 tot en met 02.05.2013 te zien in CODA.

Henk Peeters was een van de oprichters van de zogenoemde Nul-groep, een groep die hij begin jaren zestig van de vorige eeuw oprichtte met Armando, Jan Schoonhoven, Herman de Vries en Jan Henderikse. De werken van de Nul-groep kenmerken zich onder meer door het feit dat ze schilder- en beeldhouwkunst samenbrengen waarbij ook materialen uit het dagelijks leven gebruikt worden. Peeters maakte schuimplastic schilderijen, pirografiëen, refelectiedoeken, wattenobjecten en kunstgrasschilderijen. Daarnaast werkte hij met waterzakjes, afwasborstels, veren en koeienhuid. Een van zijn meer recente werken was Roodbont uit 2003; een schilderij annex object met een knallend bontwerk.

De Nul-groep zette zich af tegen de COBRA beweging en streefde naar objectieve kunst, ofwel kunst die van elke emotionele waarde werd ontdaan. Henk Peeters was de organisator en woordvoerder en had intensief contact met de Zero-beweging in Duitsland, Frankrijk en Italië. Hij schreef ook kritieken en stelde diverse publicaties samen. Ook initieerde en organiseerde hij Nul-tentoonstellingen in het Stedelijk Museum in Amsterdam.  CODA Museum toonde in 2008 het werk van Günther Uecker (1930). Uecker maakte onderdeel uit van de Duitse Zero-beweging en voelde zich nauw verbonden met de Nederlandse Nul-groep.

Henk Peeters werd geboren in Den Haag en studeerde in zijn geboortestad aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Hij was docent aan de kunstacademie in Arnhem van 1957 tot en met 1972.
CODA Museum heeft een aantal kunstenaarsboeken, werken op papier en twee beeldhouwwerken van Henk Peeters in haar collectie. Deze werken maakten in eerste instantie onderdeel uit van de Van Reekum collectie. Het Van Reekum Museum ging in 2004, samen met het Historisch Museum Apeldoorn, op in CODA. De opening in datzelfde jaar was niet alleen de start van CODA – met museum, bibliotheek en archief zoals we het tegenwoordig kennen – maar het was ook het begin van een nieuwe museumcollectie. CODA Museum heeft de brede verzameling van het Van Reekum Museum vanaf 2004 uitgebreid en aangescherpt door de nadruk te leggen op twee kerngebieden: beeldende kunst waarin papier de hoofdrol speelt en het hedendaags sieraadontwerp.


Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?