CODA Museum presenteert tentoonstelling Hans van Houwelingen, winnaar Wilhelminaring 2013

30 augustus 2015, om 14:30, CODA Auditorium, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn

Door Agenda

Tentoonstelling Sluipweg van Hans van Houwelingen | CODA Museum | 23.08 t/m 25.10.2015
Opening 30.08.2015 | 14.30 uur | CODA Auditorium

CODA Museum en de Stichting Wilhelminaring presenteren van 23 augustus tot en met 25 oktober 2015 in de bijzondere tentoonstelling Sluipweg, waarlangs de dood heeft weten te ontsnappen, een belangrijk werk uit het oeuvre van beeldhouwer Hans van Houwelingen waarvoor hij de Wilhelminaring 2013 won. CODA directeur Carin Reinders en beeldend kunstenaar Jonas Staal openen de tentoonstelling op 30 augustus aanstaande.

Beeldend kunstenaar Hans van Houwelingen (1957) ontving de Wilhelminaring in 2013 voor zijn volledige oeuvre. CODA Museum toont het werk Sluipweg, waarlangs de dood heeft weten te ontsnappen. De jury van de Stichting Wilhelminaring ziet Van Houwelingen als een belangrijk conceptueel kunstenaar die kunst steeds in het publieke debat weet te plaatsen. Door vragen aan de opdrachtgever te stellen en het publiek bij zijn werk te betrekken, heroverweegt Van Houwelingen de opdrachten die hem gesteld wordt. Hij duidt de rol van kunst in sociaal-culturele en politiek-ideologische kwesties. Kunst in de openbare ruimte is voor Van Houwelingen een uniek stedelijk verschijnsel waarbij de ‘ene mens vindt dat de andere iets moet denken’ – ieder kunstwerk is in die zin propaganda. Het gaat hem niet zozeer om de esthetiek van de beeldhouwkunst, maar meer om het maatschappelijk conflict dat een beeld in zich draagt.

Sluipweg, waarlangs de dood heeft weten te ontsnappen
Sluipweg, is een pad van honderden grafstenen van geruimde graven die Van Houwelingen rondom het voormalig fort Vijfhuizen legde. Het werk refereert niet alleen aan dat wat Van Houwelingen de ‘Nederlandse dodeneconomie’ noemt, maar vormt ook een scherpe kritiek op hoe wij met de dood omgaan. Fort Vijfhuizen maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam, een stelsel van forten en dijken in een ring rondom de stad. De dood heeft het fort nooit bezocht, er vonden nooit oorlogshandelingen plaats, er sneuvelde geen enkele militair. Het ontbreken van de dood inspireerde Van Houwelingen tot Sluipweg, waarlangs de dood heeft weten te ontsnappen. In zijn privéleven werd hij geconfronteerd met de regelgeving en werkwijzen rondom de dood. “De Nederlandse dodeneconomie staat slechts tijdelijk gebruik van een graf voor tien of twintig jaar toe. Het rust zacht dat in veel grafstenen gekerfd staat is maar betrekkelijk. Geen dood is zeker, zo blijkt. Wat betekent het moment waarop de dood ophoudt te bestaan?“ Met die gedachte begon Van Houwelingen een sluipweg aan te leggen, waarlangs de dood heeft weten te ontsnappen. De grafstenen die Sluipweg vormen zijn ter beschikking gesteld door nabestaanden.

De Stichting Wilhelminaring bekroonde het oeuvre van Van Houwelingen in 2013 met de ring die Truike Verdegaal voor hem ontwierp. In de ring zijn twee verstandskiezen van Van Houwelingen verwerkt. Het werk van Verdegaal is eveneens vertegenwoordigd in de collectie van CODA Museum.

Wilhelminaring
De Wilhelminaring is een oeuvreprijs die sinds 1998 om de twee jaar wordt uitgereikt aan een Nederlandse beeldhouwer. De Stichting Wilhelminaring heeft hiermee als doel om – behalve het eren van de winnaar – de belangstelling voor de beeldhouwkunst in Nederland te stimuleren. De prijs bestaat uit een speciaal ontworpen ring en een opdracht voor de beeldhouwer om een kunstwerk te maken voor het Sprengenpark in Apeldoorn. Op deze manier wordt steeds een nieuw en openbaar kunstwerk aan de Apeldoornse collectie toegevoegd. Bij elk beeld is door een dichter een gedicht geschreven waardoor literatuur en beeldende kunst verbonden worden. Deze vorm van kruisbestuiving is een verrijking voor zowel de beeldhouwkunst, sieraadkunst als de poëzie. Dit jaar wordt de prijs voor de negende keer uitgereikt.

UITNODIGING | Opening tentoonstelling en uitreiking Wilhelminaring 2015
De tentoonstelling van Hans van Houwelingen en het uitreiken van de Wilhelminaring 2015 aan Auke de Vries hebben op 30 augustus vanaf 14.30 uur plaats in CODA Museum te Apeldoorn. CODA Museum en de Stichting Wilhelminaring nodigen u van harte uit deze opening en prijsuitreiking bij te wonen. Een uitgebreider programma vindt u hier.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?