CODA toont indrukwekkende foto’s van Margi Geerlinks in de tentoonstelling ‘Ma’

14 september 2019 - 10 november 2019, CODA Museum, Vosselsmanstraat 299 Apeldoorn

Door Agenda

Margi Geerlinks

Fotograaf Margi Geerlinks ontmoette Joke Borst tien jaar geleden toen zij een foto van haar met haar zoon Hugo maakte. Nadat zijn moeder Alzheimer kreeg, schreef Hugo wekelijks over haar in het AD Magazine. Hij schreef over de ingrijpende gevolgen van haar aftakelende geest en de onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis. Margi maakte op zijn verzoek niet alleen foto’s bij deze artikelen, maar ook volgde ze Joke vier jaar lang met haar camera. Een selectie van deze foto’s is te zien in de tentoonstelling Ma, foto’s van Margi Geerlinks die vanaf 14 september in CODA te zien is.

In de vier jaar dat Margi Geerlinks Joke Borst met haar camera volgde, legde ze deze ook vaak weg om te helpen met eten, drinken en om haar uit bed te halen of naar bed te brengen. Samen beleefden ze de fasen van angst, vergetelheid, boosheid en verdriet. Joke voelde voor haar als familie. Op 17 augustus 2018 overleed Joke. Het leverde een indrukwekkende fotoserie op waarvan een selectie in CODA te zien is. Ma, foto’s van Margi Geerlinks toont foto’s die op een mooie maar ook intense manier in beeld brengen wat Alzheimer met je doet. Foto’s die het moment tonen waarop tegenwoordige en verleden tijd door elkaar gaan lopen. Foto’s waarop je de verwarring op haar gezicht ziet.

Over Margi Geerlinks
Margi Geerlinks (1970, Kampen) is in 1995 afgestudeerd aan de kunstacademie. Haar foto’s zijn een tijdloos testament van de menselijke staat. Ze exposeerde in binnen- en buitenland, onder andere op belangrijke kunstbeurzen als Art Basel, The Armory in New York en Paris Photo. Haar werk is opgenomen in collecties van onder andere Museum Voorlinden en van verzamelaars als Sir Elton John.

Randprogrammering
De tentoonstelling is van 14 september tot en met 10 november in CODA Museum te zien. Bij deze tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd zoals een familiedag Memory (21 september), trainingen Goed Omgaan met Dementie (21 september), een activiteit rond het thema mantelzorg en een voordracht door Hugo Borst (17 oktober).

Familiedag Memory: gratis activiteiten voor en met drie generaties!
Deze familiedag heeft plaats op 21 september, Wereld Alzheimerdag. Tussen 13.00 en 16.00 uur zijn er uiteenlopende activiteiten voor (en met) drie generaties. Belangstellenden van alle leeftijden kunnen vanaf 13.00 uur aan uiteenlopende activiteiten meedoen waaronder Samen bewegen op muziek (ritmische breinstimulatie), een demonstratie van Memory Lane door Home Instead, een schilderworkshop door Kunstzinnig Brein/Afasiecentrum, een doe-activiteit en voorlezen voor kinderen, samen memory spelen en een voordracht Hartzeer door Karin Fennis. In GIGANT kunt u (tegen betaling) de voorpremière bijwonen van de nieuwe familiefilm Kapsalon Romy. Uiteraard kunt u ook een bezoek brengen aan Ma en één van de andere tentoonstellingen in CODA Museum. Alle activiteiten (met uitzondering van de film in Gigant) zijn gratis; meer hierover op www.coda-apeldoorn.nl/memory.

Gratis trainingen Goed omgaan met dementie
Op zaterdag 21 september wordt in samenwerking met Alzheimer Nederland afdeling Oost-Veluwe twee gratis trainingen aangeboden, één training voor vrijwilligers en één training voor iedereen die in zijn/haar omgeving te maken heeft met dementie in hun omgeving. Deelname aan deze trainingen is gratis; aanmelden kan tot en met zondag 15 september via aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl. Vergeet niet daarbij aan te geven voor welke training u zich wilt aanmelden. Meer informatie over de inhoud van deze trainingen (verzorgd door samendementievriendelijk.nl) en de tijden vindt u op www.coda-apeldoorn.nl/memory.

En verder…
Op 17 oktober komt Hugo Borst naar CODA waarin hij onder andere meer vertelt zijn moeder en de foto’s van haar in de tentoonstelling Ma, maar ook over de columns en het manifest dat hij schreef. Meer informatie over deze avond en de kaartverkoop is binnenkort te lezen op coda-apeldoorn.nl/memory.

De tentoonstelling is een productie van Stedelijk Museum Schiedam en mede mogelijk gemaakt dankzij RCOAK, Fonds Sluyterman en Alzheimer Nederland Oost-Veluwe.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?