Cursus film kijken, vanaf november in Gigant

1 november 2017, Gigant, Nieuwstraat 377, Apeldoorn, €15,00

Door Agenda

Vanaf 1 november start Gigant met een nieuwe cursus Film Kijken. In deze serie van 4 cursusavonden neemt filmdocent en journalist Gerlinda Heywegen u mee in de wereld van film en cinematografie met als hoofdthema “De grote en kleine dingen die je als kijker beïnvloeden (en de film maken)”.

Kaarten voor de cursus kosten €15,-/ avond, maar u kunt ook een voordelig passe-partout aanschaffen waarbij u voor 4 cursusavonden €50,00 betaald. Kaarten en passe-partouts zijn verkrijgbaar aan de kassa van Gigant (Nieuwstraat 377, Apeldoorn) en online via www.gigant.nl

De avond start met een inleiding, waarin verschillende fragmenten worden vertoond die centraal staan op deze avond. Vervolgens is er tekst en uitleg bij waarom er bepaalde keuzes zijn gemaakt en hoe deze dus van invloed zijn op onze ervaring van de film. Afsluitend kijken we samen de hoofdfilm waarin ook het thema van deze avond uitgebreid in terugkomt. Elke avond is er een hoofdfilm, dit seizoen zijn dat: Under the Skin, Happy Feet, Amélie en Gravity.

OVER DE CURSUS
Je neemt een verhaal en, je wilt er een film van maken.
Keuzes: Welke acteurs neem je, waar film je, wat doen ze precies, hoe en met wie. Kortom, hoe ontwerp je je film. Het lijkt zo simpel maar de antwoorden op deze vragen bepalen of we naar een treurige of vrolijke of zelfs enge film kijken. Of hij ons heel erg raakt of niet.

Het inkleuren van dat ontwerp gebeurt op visueel, auditief en inhoudelijk vlak. Kortom, de logica, de psychologie van het verhaal moet overstemmen met wat we horen en zien.
Het gaat daarbij om veel kleine dingen die ons niet direct opvallen als we een film beleven. Die spier in het gezicht van een acteur, het behang op de muur bijvoorbeeld en of iemand rookt of niet. Samen vormen die kleine dingen met het grotere ontwerp van de film het geheel en zijn even cruciaal.

Daar gaat deze cursus over. Binnen het raamwerk van verhaal, dat zien en horen hebben kleine dingen grote gevolgen en bepalen hoe we over film voelen en denken, kortom hoe wij hem ervaren.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?