Een dag vol Film & Food in Gigant

19 juni 2016, om 10:00, €49,00

Door Agenda

Op 19 juni presenteert Gigant i.s.m. De Stadsakkers, Bugalicious en Restaurant Twenty2 een goed gevulde dag vol Food en Film. Deze hele dag staat in het teken van gezond, lokaal en nieuw eten. Er zijn drie films te zien: “Tomorrow”, “Bugs” en “Noma – My Perfect Storm”. Voor de film “Tomorrow” kunt u deelnemen aan ons Filmontbijt en na afloop is er een kleine hap van en verzorgt door de Stadsakkers, na de film “Bugs” verzorgt Bugalicious een interessante insectenproeverij met o.a. sweet-chili sprinkhanen en de dag wordt afgesloten met de film “Noma – My Perfect Storm” en een heerlijk Cinemaal van Apeldoorns eigen toprestaurant Twenty2.

Een kaartje voor de hele dag inclusief Filmontbijt & Cinemaal kost €49,50 de diverse programma onderdelen zijn ook los van elkaar te bezoeken. Meer info en kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van Gigant (Nieuwstraat 377, Apeldoorn) of online via www.gigant.nl

 

Eten. We doen het graag, soms te veel of ongezond, soms bewust en biologisch maar steeds vaker stellen we onszelf de vraag: Waar komt ons eten vandaan? Hoe wordt het gemaakt? Wat zit er in? En… Is er over 50 jaar nog wel genoeg te eten om elke mens op aarde te voeden?
Op 19 juni presenteert Gigant i.s.m. diverse partners een goed gevuld programma over duurzaamheid wereldwijd, het nieuwe eten en lekker eten dat helemaal niet van ver hoeft te komen maar zelfs dichterbij is dan wijzelf denken.

Er worden deze dag 3 films vertoont en bij elke film hebben wij een kleine of grotere hap. Zo komt de Stadsakkers vertellen over wat zij doen en serveren zij een heerlijke snack van onze eigen Apeldoornse akker. Laat Patricia van Bugalicious ons proeven van toekomstvoer “Bugs”. En als smakelijke afsluiter hebben wij een (h)eerlijk Cinemaal van Apeldoorns eigen toprestaurant Twenty2!

Kortom een goedgevuld programma met een (food)missie!

 

OVER DE FILMS:

TOMORROW | Overal ter wereld bestaan er oplossingen voor een gezondere en duurzamere wereld
Onze planeet wordt bedreigd: de natuurlijke hulpbronnen worden uitgeput, de temperatuur stijgt en de bevolking groeit. Onze ecosystemen kunnen het tempo waarin dit allemaal gebeurt niet meer aan. Op zoek naar oplossingen voor dit probleem reizen Mélanie Laurent en Cyril Dion met hun team naar tien verschillenden landen. Ze ontmoeten daar pioniers die landbouw, energie, economie, democratie en educatie opnieuw proberen uit te vinden om de wereld leefbaarder te maken. Al deze initiatieven hebben één ding gemeen: het zijn kleine lokale groepen mensen die een alternatief bedenken voor het huidige falende model. De film laat zien hoe kleine initiatieven grote gevolgen kunnen hebben voor de wereld van morgen.

BUGS | Insecten; het nieuwe vlees van de toekomst
Wereldwijd eten twee miljard mensen insecten, de UN ziet in het consumeren van insecten een oplossing voor wereldvoedselproblematiek, koks prijzen de beestjes om hun smaak en wetenschappers om hun voedingswaarde. Toch wil de westerse consument er nog niet aan. Het team van het Deense Nordic Food Lab – Josh Evans, Ben Reade en Roberto Flore- probeert hier verandering in de brengen. Zij reizen de wereld over, op zoek naar de lekkerste insecten en vinden de verheerlijkte termietenkoningin en zoete honingmieren in Kenia, wormentaco’s in Mexico en horzels in Japan. Maar kunnen deze delicatessen ook voor een groter publiek geproduceerd worden en leidt het eten van insecten uiteindelijk wel tot een betere wereld?

NOMA – MY PERFECT STORM | Het beste restaurant ter wereld!
Toen chefs René Redzepi en Claus Meyer in 2004 besloten om in hun nieuwe restaurant Noma uitsluitend te werken met ingrediënten uit Scandinavië, werden ze voor gek verklaard. Deze openhartige kijk in de keuken van het restaurant, en vooral in het hoofd van de geniale perfectionist Redzepi, toont de lange weg die de culinaire vernieuwers moesten gaan tot Noma in 2010 – en daarna nog drie keer – werd uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld.

 

OVER DE PARTNERS:

STADSAKKERS | Vers van de Apeldoornse akker op je bord
De Stadsakkers kweekt aardappels, groente en fruit in Apeldoorn. Van maandag t/m vrijdag kun je op de Stadsakkers verse groenten en kruiden kopen, ze worden geoogst waar je bij staat. Verser kan niet! Maar dit doen we niet zomaar. Samen met vrijwilligers, uitkeringsgerechtigden en mensen uit zorginstellingen verbouwen we ons voedsel op natuurlijke wijze (zonder gifstoffen) en leveren dat aan voedselbanken, restaurants en particulieren die van lekker en gezond eten houden.

BUGALICIOUS | Insecten smaken naar meer!
Patricia Stevens (Moleculair Bioloog en Voedingsdeskundige) Werkt al ruim 10 jaar mee aan verschillende projecten op het gebied van voeding aan de Universiteit van Groningen. Een aantal jaar geleden kreeg zijzelf een aantal insecten op het menu en dat smaakte naar meer! Samen met andere enthousiastelingen startte ze Bugalicious en tourt ze door het land met haar proeverijen, lezingen en workshops. Na de film BUGS laat zij u graag kennis maken met enkele smakelijke hapjes.

RESTAURANT TWENTY2 | Eerlijk, ambachtelijk en lokaal eten op wereldniveau!
Graag laat ik u kennis maken met onze Nederlandse keuken, waar we uitsluitend werken met dagverse. Streek- en seizoensproducten. We willen iedereen in ons restaurant in Apeldoorn laten proeven hoe lekker het is om gebruik te maken van mooie pure ingrediënten, daarmee creëren wij de mooiste gerechten. Ook zijn wij lid van Slowfood Nederland en Euro-Toques wat staat voor eerlijke, verse, waar mogelijk regio producten met respect voor de natuur, die op ambachtelijke wijze bereid zijn. Onze gerechten zijn eerlijk, ambachtelijk, een tikkeltje eigenwijs en vooral heel lekker. – Gerwin Sanders Chef Twenty2

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?