Dag van de Architectuur 18 juni: Architectuurroute Stedendriehoek

18 juni 2016

Door Hans Menke

Lokale architectuurcentra Bouwhuis Apeldoorn en Rondeel Deventer brengen architectuur in de Stedendriehoek (gemeenten Deventer, Apeldoorn, Zutphen, Voorst, Lochem, Brummen en Epe) op een hoger plan.

De Dag van de Architectuur 2016 wordt aangegrepen om een architectuurroute te presenteren van de nieuwste architectuurprojecten gebouwd in de Stedendriehoek vanaf 2014 tot 2016. Deze architectuurroute is vanaf 18 juni digitaal beschikbaar via de app van ‘izi.travel’.  Als deze architectuurroute een succes blijkt,   is het de bedoeling om elke twee jaar deze route te vernieuwen.

Een proefrit langs alle geselecteerde projecten, samengesteld door een onafhankelijke vakjury (Maaike Westinga, Jos van Langen, Sandra Schuit en Frank van Unen) maakt al snel duidelijk dat in drie ontwikkelingsgebieden transformaties van havengebieden een belangrijke opgave is. De aanpak van  deze transformaties  laten grote verschillen zien meestal terug te voeren op  meer of minder bestuurlijke betrokkenheid , maar in sommige gevallen dankzij het vernuft van architecten met een verrassend mooi resultaat. In Apeldoorn is de schatkamer van Zuid ‘upcoming ‘.  In  steden als Voorst en Lochem voelt de bijna onbeperkte uitgestrekte openbare ruimte voor zijn inwoners als vanzelfsprekend. Voeg daar nog de aanwezigheid van moderne  landhuizen en landgoederen aan toe en je weet dat meer dan  één op de honderd inwoners miljonair moet zijn.  Een geweldige bof voor sommige architecten! De architectuur in de  Stedendriehoek  manifesteert zich door eenheid in verscheidenheid. Een tocht langs de nieuwe architectuur doet niet vermoeden dat we in een bouwmalaise hebben gezeten. Het nieuwe spectaculaire stadhuis  in Deventer staat te schitteren in de armste gemeente van de Stedendriehoek. Nauwelijks te geloven, dus komt dat zien!!

www.architectuurcentrumbouwhuis.nl

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?