De extreme supernova van 1006

20 april 2017, om 19:30, Het Kristal, Distelvlinderlaan 200, Apeldoorn, € 5,00

Door Agenda

Lezing sterrenkunde in Apeldoorn

APELDOORN – Op donderdag 20 april organiseert de vereniging voor weer- en sterrenkunde “Triangulum” een lezing met als onderwerp: “De extreme supernova van 1006”.

Inleider is Prof. dr. Kees de Jager, de nestor van de astronomie in Nederland. Triangulum is zeer vereerd hem voor de vierde keer te mogen ontvangen als spreker.

Op 1 mei 1006 werd een extreem heldere supernova waargenomen, voornamelijk in China, Japan, ook in Egypte en zelfs van uit Zwitserland waar hij vlak boven de zuidelijke horizon gezien werd door monniken vanuit hun klooster. Een helderder supernova is daarna en daarvoor niet gezien. We vergelijken deze met andere supernovae. Er zijn twee types: type I is een exploderende witte dwerg terwijl type II het resultaat is van een exploderende reuzenster. Voorbeelden van beide worden gegeven en kandidaten voor toekomstige supernovae worden genoemd. Naar alle waarschijnlijkheid is de supernova van 1006 er een van het tweede type.

De lezing wordt gehouden in de zaal van multifunctioneel centrum het Kristal, Distelvlinderlaan 200 in Apeldoorn. Aanvang 19.30 uur. De toegangsprijs voor niet-leden is 5 euro. Voor meer informatie zie de website van de vereniging www.triangulum.nl

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?