De Kift en Rats On Rafts samen in Gigant

17 juni 2017, om 20:30, Gigant, Nieuwstraat 377, Apeldoorn, €15,00/13,00

Door Agenda

Zaanse punk versus Rotterdamse post-punk, ouwe rotten versus jonge honden. De Kift en Rats on Rafts staan op 17 juni samen in de popzaal van Gigant. De deuren van de popzaal openen om 20:00 en het concert start om 20:30. Tickets kosten €15,00. Vrienden van Gigant betalen €13,00.

Franz Ferdinand’s Paul Thomson tipte Pitchfork over De Kift en Rats on Rafts en noemde ze ‘the best act I’ve ever seen at a festival’. In 2016 brachten De Kift en Rats on Rafts samen een album uit bij het Britse Fire Records en nu zijn ze op tour.

Rats on Rafts bewerken nummers van De Kift en andersom. Het botst, schuurt en staat soms lijnrecht tegenover elkaar om dan weer eensgezind samen te komen in stampende ritmes en raggende gitaren. Of zijn het blazers? Rats en Kift zijn samen één bal energie die het ene moment over je heen rolt om dan weer een totaal onverwachte kant op te stuiteren.

De samenwerking bevalt goed van beide kanten. “De Rats zijn jonge gasten, maar met een benadering van muziek die ons aan de jaren ’80 doet denken. Het is leuk en inspirerend.” aldus Marco Heijne van De Kift. De Kift heeft de Rats op hun beurt geïnspireerd tot het opzetten van een eigen label. “De mannen van De Kift hebben ons eigenlijk onbewust laten zien wat er mogelijk is.” aldus David Fagan.

De Kift heeft zijn wortels in punk en fanfare en ontwikkelde een sterke hang naar literatuur en theater. Ze vierden hun 25-jarig bestaan in 2013 en brachten in 2014 het tiende studioalbum Bidonville uit dat volgens OOR ‘sterker dan ooit’ was.

Rats on Rafts is ‘de meest urgente Rotterdamse band van nu’ volgens 3voor12. Organisch, rauw en recht voor z’n raap. De band werd in 2008 opgericht en was in 2012 3FM Serious Talent. Na hun eerste plaat The Moon is Big brachten ze in oktober 2015 het tweede album Tape His uit.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?