De kunst van het reizen

6 november 2013, om 20:00, ASEC Gebouw Apeldoorn

Door Agenda

www.okw-apeldoorn.nl

Reizen, wat verstaat men daar onder? Dat is op zich al een vraag, waar men over kan discussiëren. Wie waren de eerste reizigers? Met wat voor doel kan men reizen? Is het reizen soms belangrijker als het er zijn? Wat komt men onderweg tegen?

Door de geschiedenis heen is er heel veel over het reizen geschreven. Talloze schrijvers, filosofen,maar ook heel veel toeristen hebben hun ervaringen aan het papier toevertrouwd. Een ieder ervaart alles op zijn eigen manier. Ook de tijdgeest van het moment van reizen speelt hier een belangrijke rol in. De manier van reizen is door de eeuwen heen ontzettend veranderd. Heine en Goethe hadden totaal andere ervaringen als bijvoorbeeld Paul Theroux, mede gezien de beschikbare vervoermiddelen. Maar zijn die ervaringen wel altijd zo anders?

Het is de bedoeling om op deze avond het reizen in een historisch en filosofisch perspectief te plaatsen, want sommige reiservaringen zijn van alle tijden. Wat bezielt de mens om in een koets, trein of vliegtuig te stappen en naar een plek te gaan waar men de taal niet spreekt, het eten niet kent? Kortom waar alles anders is als thuis. Is het om de mooie gebouwen, de andere cultuur, of wil men gewoon iets anders, iets wat men thuis mist? Gustave Flaubert, bijvoorbeeld, heeft daar in zijn reisverhalen naar de Oriënt een duidelijke visie op.

Maar iedere reiziger heeft ervaringen, U ook, deze ervaringen willen we op deze avond met elkaar delen. Want deze ervaringen zijn echt niet altijd anders als die van de grote schrijvers. Na een inleiding van Gert Jan Mooij gaan we hier mee aan de slag. Wie vindt het tenslotte niet leuk om zijn reiservaringen met geïnteresseerden te delen?

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?