De kunst van Prinses Beatrix

3 november 2017, om 20:00, Paleis Het Loo, Koninklijk Park 1, Apeldoorn, € 21,50

Door Agenda

Vast onderdeel van het jaarlijkse programma van de Stichting Koninklijk Apeldoorn is in het najaar de lezing in Paleis Het Loo. Dit jaar staat op vrijdag 3 november a.s. in de Balzaal van het paleis de kunst van Prinses Beatrix centraal. Na een muzikaal begin van het koperkwintet van het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee volgt een presentatie van Marcel Teheux, directeur van het Zilvermuseum in Schoonhoven. Het museum besteedt regelmatig aandacht aan het zilver van het Huis van Oranje. Na de pauze geeft Geertje Waanders, gespecialiseerd in Nederlandse beeldende kunst van na 1945, een uiteenzetting over de band van Prinses Beatrix met de kunst van deze tijd. De avond wordt besloten met een optreden van het koperkwintet.

Voormalig Koningin Beatrix en eigentijdse kunst, dat is een beproefde combinatie. Hoewel Beatrix zich bij haar aantreden direct profileerde als politiek vorstin, viel meteen op dat zij een bijzondere voorliefde aan de dag legde voor eigentijdse kunst. Zelf was zij een gepassioneerd beeldhouwer, zij bouwde een collectie op en onderhield zich intensief met galeriehouders, museumdirecteuren en kunstenaars. Haar aanstelling tot gastconservator in het Stedelijk Museum in 2000 beschouwde zij als een persoonlijk hoogtepunt. Haar eigen stijl als vorstin, haar herkenbare looks en haar demonstratieve waardering voor kunst en cultuur maakten dat kunstenaars ook háár tot onderwerp kozen. Van Warhols Reigning Queen tot het rauwe realisme van Luc Tuymans.

De Oranjes hebben een grote verzameling tafelzilver en zilveren gebruiksvoorwerpen, waar Beatrix een grote en zeer persoonlijke belangstelling voor had. Het Nederlands Zilvermuseum heeft in 2016 en 2017 de duo tentoonstelling “Crowned” in huis gehad, met koninklijke kronen, met als topstuk de Parure van Mellerio, een ontwerp van diadeem en halssieraad welke door alle 5 de koninginnen is gedragen.

De Stichting Koninklijk Apeldoorn verheugt zich in de goede band met de in Apeldoorn gevestigde Koninklijke Marechaussee, die ook weer deze avond acte de présence geeft.

De lezingen van de Stichting Koninklijk Apeldoorn worden gehouden sinds 2002 en waren onder andere gewijd aan koning-stadhouder Willem III en Mary Stuart, koning Lodewijk Napoleon, koningin Juliana en prins Bernhard, de koningen Willem I en III en de viering van 200 jaar koninkrijk in Apeldoorn.

Kaarten voor de lezing op 3 november a.s., aanvang 20.00 uur, kunnen à € 21,50 per persoon worden besteld via de website www.koninklijkapeldoorn.nl. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee en een drankje na afloop.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?