De paarden van de Koningin op Paleis Het Loo

10 juni 2012, van 13:00 tot 16:00, Paleis Het Loo

Door Nataliefde

In het weekend van 9 en 10 juni aanstaande verzorgt het Koninklijk Staldepartement uit Den Haag een presentatie met paarden en rijtuigen van H.M. de Koningin op Paleis Het Loo. Het publiek wordt tijdens dit weekend de unieke mogelijkheid geboden van dichtbij kennis te maken met de verzorging en training van de Koninklijke paarden en kan het uitrijden van de Koninklijke rijtuigen aanschouwen. De stalpresentaties vinden plaats op zaterdag 9 en zondag 10 juni, tussen 10.00-12.00 en tussen 13.00-16.00 uur. Tijdens dit weekend geldt het reguliere entreetarief.

Het Koninklijk Staldepartement toont verschillende aanspanningen van rijtuigen, zoals de Gala Glasberline, Gala Landauer en enige jachtwagens, begeleid door koetsiers, lakeien en rijknechten. Medewerkers van het Koninklijk Staldepartement geven uitleg en beantwoorden vragen over de paarden, aanspanningen, rijtuigen en de hieraan verbonden tradities. De Rijstal laat zien hoe de paarden worden voorbereid op het escorteren van de koningin. Voor het evenement worden meer dan twintig paarden uit Den Haag van stal gehaald.

Daarnaast zijn de koninklijke auto’s in de koetshuizen te bezichtigen, zoals de Amerikaanse Winton uit 1924 van koningin Emma, de Mercedes 300 cabriolet van koningin Wilhelmina, de Fiat coupé van prinses Beatrix en prins Claus en de speciaal voor koningin Beatrix verlengde Ford Granada uit 1981. Ook staat de in het verleden door de koningin gebruikte donkerblauwe Ford Scorpio opgesteld.

Het Koninklijk Staldepartement mag gerekend worden tot een van de oudste stalbedrijven met veel tradities en met een uitzonderlijke collectie rijtuigen, tuigen en livreien. Het Staldepartement is verantwoordelijk voor het vervoer van de leden van het Koninklijk Huis. Werden de paarden vroeger ook voor dagelijks vervoer ingezet, tegenwoordig vervullen zij een representatieve en ceremoniële rol. Wanneer koningin Beatrix op Het Oude Loo verblijft (het middeleeuwse kasteeltje naast Paleis Het Loo), of wanneer de paarden getraind worden, doen de Stallen op Paleis Het Loo weer als vanouds dienst als onderkomen voor de paarden.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?