De rebelse regisseur, François Ozon

15 maart 2017, van 19:30 tot 22:00, Gigant, Nieuwstraat 377, Apeldoorn

Door Agenda

Des Tombe-lezing i.s.m. Alliance Française door Ingeborg Brounts,

De Parijzenaar François Ozon, die beschouwd wordt als een van de belangrijkste huidige Franse filmmakers, is een rebel in hart en nieren. Hij ziet de film als een parallelle wereld om te ontsnappen uit de saaie wereld van de realiteit. Zijn inspiratie haalt hij vooral in Amerika, met name bij de 20 jaar oudere Rainer Maria Fassbinder. Deze Amerikaanse filmer, regisseur kent u ongetwijfeld van Twin Peaks en Mulholland, beide zinderend van spanning.

Daar leert Ozon wat thrillers zijn, dat surrealisme, seks en geweld een enorme impact op de kijker kunnen hebben. Daarbij zien we bij zowel Fassbinder als Ozon de ironie een grote rol spelen, er moet altijd wat te lachen blijven. Dus niet het geweld om het geweld of de seks om de seks.

Zijn bekende films ‘ Sous le Sable ‘ en ‘ Swimming Pool ‘, beide met Charlotte Rampling, en ‘ Huit Femmes ‘, waarmee Ozon in 2002 internationaal doorbrak en waarin een aantal Franse steractrices spelen, neemt Brounts, geheel in het kader van de rebelse regisseur, nader met u samen onder de loep.

Ingeborg Brounts studeerde Franse taal en literatuur, en legde zich vervolgens toe op de Franse en mediterrane filmgeschiedenis. Inmiddels heeft zij ruim 30 jaar ervaring in de promotie en begeleiding van de Franse cinema in Nederland. Door de jaren heen had ze persoonlijke ontmoetingen met diverse Franse filmregisseurs, waaronder ook Ozon, en sterren als Catherine Deneuve, Isabelle Huppert en Michel Piccoli.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?