De schoonheid van strijd in CODA

30 september 2018 - 3 februari 2019, van 10:00 tot 17:30, CODA Museum, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn

Door Agenda

Beauty of the Battle: de schoonheid van strijd in CODA Museum Apeldoorn
30 september 2018 t/m 3 februari 2019 | www.coda-apeldoorn.nl/botb

Geweld, strijd en haat roepen in eerste instantie afkeer op. Toch fascineert het gevecht en de schoonheid wanneer het onderdeel is van bijvoorbeeld een dansvoorstelling of verbeeld is in een schilderij. In Beauty of the Battle confronteert CODA Museum Apeldoorn de bezoeker met deze tegenstelling. Gastcurator Wim van der Beek maakte met het werk van 22 kunstenaars in opdracht van CODA directeur Carin Reinders deze tentoonstelling waarin de grenzen worden verkend van haat en liefde, gevaar en schoonheid. Beauty of the Battle is een indrukwekkende presentatie die schilderkunst, beeldhouwkunst, performancekunst, installaties en dans verbindt. De tentoonstelling is te zien in CODA Museum Apeldoorn van 30 september 2018 tot en met 3 februari 2019.

De tentoonstelling voert de bezoeker langs het brede spectrum van geweld in de beeldende kunst. Op zoek naar de drijfveren van de mens, die sinds tijden gefascineerd is door het gevecht, worden historische voorstellingen van woeste Japanse krijgers van Hokusai getoond naast zeldzame Indiase miniaturen van jagende ruiters. De heroïsche kunst vormt de opmaat voor de hedendaagse werken die eigentijdse thema’s aansnijden.

In de huidige samenleving is het etaleren van geweld vrijwel normaal geworden. Dagelijks worden we geconfronteerd met grof geweld in de media en de verheerlijking ervan in videogames en films. Of dichter bij huis spelen persoonlijke conflicten rondom identiteit en geaardheid of seksueel geweld, thema’s die ook veelvuldig terugkeren op social media. Andere voorbeelden zijn de confrontaties in de sport waar het publiek van geniet. Voor de kunstenaars in Beauty of the Battle zijn deze vormen van geweld of gevecht een inspiratiebron. Zij verbeelden dit in andere vormen dan wij vanuit de media gewend zijn. In uiteenlopende materialen verwerken ze strijd en geweld in kunstwerken waarbij schoonheid en stilering de boventoon voeren. Soms als een reactie op wat zich afspeelt in de buitenwereld, soms juist voortvloeiend uit een innerlijk, persoonlijk conflict.

Zo toont Barbara Broekman in haar monumentale geweven schilderijen uitvergrote krantenfoto’s van tragische oorlogsbeelden die tegelijkertijd oogverblindend mooi zijn. Jens Pfeifer zet de toeschouwer op het verkeerde been met de fragiele schoonheid van zijn glazen handgranaten en pistolen. Het Russische kunstenaarscollectief AES+F gebruikt de fraaie esthetiek van computergames en onschuldige schoonheid van kinderen om gruwelijke oorlogstaferelen uit te beelden. Abu Bakarr Mansaray uit Sierra Leone maakt wonderlijke tekeningen van ingenieuze moordmachines. Het zijn verleidelijke beelden waarachter wrede, soms persoonlijke, oorlogsverhalen schuilgaan. De trauma’s van het postkoloniale geweld van de Apartheid spelen een rol bij de Zuid-Afrikaanse Mohau Modisakeng, die dat omzet naar bloedstollend mooie foto’s. Childish Gambino kiest voor de muziek en een geruchtmakende videoclip als vorm voor een dringende boodschap over wapengeweld en rassenkwesties in de Verenigde Staten.

En wanneer wordt liefde een strijd? In het videowerk van de performancekunstenaarsduo’s Marina Abramovic & Ulay en de tweelingzussen L.A. Raeven blijkt dat liefde en gevecht gevaarlijk goed samen gaan. Ook vechtsporters, dansers en een choreograaf onderzoeken de grenslijn tussen strijd en schoonheid in performances verbonden aan het geëxposeerde werk. Damian Kapojos verzorgt tussen zijn reusachtige beelden performances die crossovers tussen vechtsport en ballet zijn.

Bezoek Beauty of the Battle in CODA Museum Apeldoorn van 30 september 2018 tot en met 3 februari 2019. Gedurende de tentoonstelling worden er spannende activiteiten en interessante lezingen georganiseerd, waaronder een Martial Arts Battleday, robotbattles voor kinderen en een lezing door Nelleke Noordervliet. Kijk voor een overzicht op onze site. Meer informatie over de tentoonstelling, randprogrammering en tickets:www.coda-apeldoorn.nl/beautyofthebattle.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?