De sieraden van Annie Brouwer-Korf

6 april 2014 - 25 mei 2014, van 00:00 tot 23:59, CODA Museum Apeldoorn

Door Agenda

Ans Dekkers

CODA Museum toont van 06.04 t/m 25.05.2014 een bijzondere en persoonlijke collectie.

Het begon in 1977 met een weddenschap tussen Annie Brouwer-Korf en haar man Hans Brouwer waarbij de afspraak was dat de verliezer de winnaar een sieraad cadeau zou doen. Annie verloor en kocht voor haar man een zilveren armband bij Galerie Marzee in Nijmegen waar zij toentertijd gemeenteraadslid was en later wethouder werd. De weddenschap was het begin van een rijke en gevarieerde verzameling sieraden die allemaal een – vaak persoonlijk – verhaal vertellen. CODA Museum toont van 6 april tot en met 25 mei de collectie van Annie Brouwer-Korf.

Annie Brouwer: “Ik kocht in 1977 bij Galerie Marzee natuurlijk niet alleen een sieraad voor mijn man, maar ook voor mijzelf. Dat sieraad was duidelijk anders in vorm en van materiaal dan ik tot dan toe gekocht had. Het was het begin van de verzameling hedendaagse (auteurs)sieraden zoals CODA Museum die nu toont.” Annie Brouwer bouwde haar collectie sieraden in de jaren na de weddenschap uit. Een aankoop werd vaak bepaald door liefde op het eerste gezicht waarbij zij, naar eigen zeggen, niet zozeer lette op het materiaal maar vooral aandacht had voor de vorm en de manier waarop het sieraad gemaakt was. Galerie Marzee in Nijmegen bleef bij de vorming van de collectie steeds een belangrijke rol spelen. Annie Brouwer: “De kennis en het enthousiasme van eigenaar Marie-José van den Hout werken aanstekelijk. Door haar leerde ik ook veel kunstenaars persoonlijk kennen. Een aantal sieraden heeft daardoor een diepere of andere betekenis. Een deel van mijn sieraden vertelt een bijzonder verhaal, variërend van troost bij verdriet tot de vertegenwoordiging van blijdschap als er iets te vieren was of als afscheidscadeau als ik van baan veranderde.” In haar functie als burgemeester droeg Annie Brouwer regelmatig een ambtsketen. Om die reden kocht ze eigenlijk nooit lange halssieraden. In haar werk als burgemeester van respectievelijk Zutphen, Amersfoort en Utrecht kocht zij voornamelijk oorsieraden, broches en armbanden.

Bijzonder in de collectie van Annie Brouwer zijn de eigentijdse sieraden die kunstenaar en sieraadontwerper Annelies Planteijdt vervaardigde van de klassieke sieraden van de moeder van Annie Brouwer. De tentoonstelling in CODA Museum biedt ruim plaats aan deze unieke en bijzondere sieraden van Planteijdt die de kern vormen van de collectie van Annie Brouwer. In de periode dat Annelies Planteijdt werkte aan deze sieraden werd Annie Brouwer ernstig ziek. De sieraden van Planteijdt hebben haar troost en moed gegeven in deze moeilijke periode. Die troostende werking heeft ze ook in de daaropvolgende jaren intensief ervaren.

Naast de sieraden van Annelies Planteijdt laat de tentoonstelling in CODA Museum onder andere werk zien van Hans Appenzeller, Gijs Bakker, Laura Bakker, Iris Bodemer, Onno Boekhoudt, Françoise van den Bosch, Mecky van den Brink, Petra Hartman, Maria Hees, Marion Herbst, Stephanie Jendis, Rian de Jong, Beppe Kessler, Nel Linssen, Ruudt Peters, Katja Prins, Philip Sajet, Lucy Sarneel, Etsuko Sonobe, Salima Thakker en Frank Tjepkema.

De tentoonstelling in CODA Museum is tot stand gekomen in samenwerking met galerie Marzee in Nijmegen en wordt op 6 april geopend door Marjan Unger.

Annie Brouwer-Korf
Politica (PvdA) Annie Brouwer-Korf (Groningen, 19 juli 1946) was van 1999 tot 2008 burgemeester van de gemeente Utrecht. Daarvoor was zij burgemeester van Zutphen en Amersfoort. Ze begon haar carrière als gemeenteraadslid in Nijmegen en werd daarna in de Waalstad wethouder. Brouwer-Kort was op 23 mei 1977 een van de passagiers van de trein die bij De Punt gekaapt werd. Ze was toen drie maanden zwanger van haar eerste kind. Op 5 juni werd ze samen met een ander zwangere vrouw vrijgelaten. De kaping bij De Punt en de onderliggende problematiek was voor Brouwer-Korf aanleiding de politiek in te gaan. Zij ging in 2007 met pensioen maar zij is nog altijd actief in diverse raden en commissies. Annie Brouwer-Korf is gehuwd met Hans Brouwer en zij hebben twee kinderen.

Sieradencollectie CODA Museum
CODA Museum beschikt over twee collecties waarop al meer dan 100 jaar verzameld wordt: een historische collectie en een collectie moderne kunst. Een van de meest onderscheidende onderdelen van de collectie moderne kunst is de verzameling hedendaagse sieraden. Deze sieradencollectie geeft niet alleen een beeld van de ontwikkelingen in sieraadvormgeving, maar laat ook zien hoe de relatie van het sieraard tot de beeldende kunst, mode, design en vormgeving zich in afgelopen decennia heeft ontwikkeld. Met thematische tentoonstellingen en monografische presentaties brengt CODA Museum die ontwikkelingen voortdurend in beeld. De sieradencollectie van CODA telt ruim 4000 objecten.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?