De Staat met Vinticious Versions EP naar Zwitsal fabriek

23 januari 2015 - 15 oktober 2014, om 20:00, Zwitsal Fabriek

Door Redactie

Podium & Filmtheater Gigant presenteert op vrijdag 23 januari de Nederlandse rockband De Staat in de Zwitsal fabriek aan de Vlijtseweg. Het optreden zal in het teken staan van de EP Vinticious Versions. Vinticious Versions is een verzameling nieuwe versies van eigen nummers afkomstig van hun eerste drie albums I_Con (2013), Machinery (2011) en Wait for Evolution (2009). De EP neemt je mee op een afwijkende tocht langs bekende sferen. De deuren van de Zwitsal fabriek zullen om 20:00 openen, waarna het concert om 20:30 start. Tickets kosten €17 en €15 voor Vrienden van Gigant.

Oorsprong

Frontman Torre Florim verklaart de oorsprong van Vinticious Versions: “Als je een nieuwe plaat uit hebt, word je altijd gevraagd om kleinere of akoestische versies te doen voor de radio of in een cd-winkel. Je zal ons nooit op kampvuurachtige wijze een De Staat liedje akoestisch zien spelen. Ten eerste omdat we dat haten, ten tweede omdat we het simpelweg niet kunnen.”

Dus ging De Staat op zoek naar andere manieren om eigen nummers kleiner te spelen, waarbij Torre niet wilde dat de ‘smerigheid’ verloren ging: “Met kleine versterkertjes, veergalmen en mini drumkits kwamen we al snel op versies die zo anders klonken dan de originelen dat het eigenlijk nieuwe nummers zijn geworden. Zo anders dat ze een eigen EP verdienen.”

Verschillende stijlen

Op Vinticious Versions is een enorm pallet aan stijlen te horen. Surf, reggae, old school hiphop, het komt er allemaal in voor. Zo is de Vinticious versie van Input Source Select een hommage aan A Tribe Called Quest en Beastie Boys. Hiervoor werden eerst opnames gemaakt die klinken als jazzplaten uit de jaren ‘50, om deze vervolgens zo te samplen dat het op een old school drummachine lijkt. De transformatie van Down Town leunt op psychedelische bossa nova uit het Tropicália tijdperk. En op Devil’s Blood zijn vlagen van D’Angelo te horen.

Torre vervolgt: “Deze EP was een kans voor mij om te spelen met jaren ‘60 en ‘70 sounds, en te refereren naar al die platen die vet en compromisloos klinken. Nummers van Harry Belafonte, George Baker, Kenny Rogers, tracks uit een gemiddelde Tarantino-film, het is allemaal inspiratie geweest voor deze EP.”

De Staat maakt begin 2015 een tour langs een select aantal bijzondere locaties om materiaal van Vinticious Versions te spelen. Vinticious Versions is vanaf 24 november verkrijgbaar op CD, vinyl en digitaal via Cool Green Recordings/Mascot Label Group.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?