Dichter Mischa Andriessen presenteert nieuwe bundel Dwalmgasten

9 oktober 2016, van 15:00 tot 16:30, Coda Auditorium, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn, Gratis

Door Agenda

Dichter, schrijver en recensent Mischa Andriessen (Apeldoorn, 1970) presenteert zijn nieuwe dichtbundel Dwalmgasten op zondagmiddag 9 oktober in CODA auditorium. De dichters Idwer de la Parra, Peter du Gardijn en Mustafa Stitou dragen daarnaast voor uit eigen werk. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door violist Loes Dooren en pianist Ellen Schepers.

Mischa Andriessen publiceerde recentelijk bij uitgeverij De Bezige Bij zijn derde dichtbundel getiteld Dwalmgasten. Na de twee bekroonde bundels Uitzien met D (2008) en Huisverraad (2012) bevat ook Dwalmgasten verhalende poëzie in Andriessens kenmerkende sobere stijl. Maar Dwalmgasten gaat een stap verder. Andriessen onderzoekt de achtergrond en het belang van de verhalen en verweeft kleine persoonlijke geschiedenissen met mythologieën. De centrale vragen die Dwalmgasten aan de orde stelt, gaan over wie we zijn en wat ons bindt.

Nu zijn de rollen omgedraaid, kleumen wij daar
beelden ons een haard in, roepen: Doe open
zien ons binnen haastig kaarsen doven.

Wie wil begrijpen, moet bewegen. Wie wil ervaren, moet open zijn en ook voor vreemde gasten open
doen. Mischa Andriessen zoekt in deze bundel verbinding tussen het persoonlijke en het mythische, tussen de kleine en de grote verhalen. Het liefdevolle en het verschrikkelijke vullen elkaar aan, de taal is dreigend en vol mededogen, invoelend en geladen.

Om het belang van het verbinden en het laten klinken van verschillende stemmen te onderstrepen, heeft Andriessen drie bijzondere dichters uitgenodigd om deze middag uit eigen werk voor te dragen. Deze dichters zijn eveneens verbonden aan uitgeverij De Bezige Bij. Idwer de La Parra (1977) debuteerde recentelijk met de bundel Grond. In dwingende, intense verzen schrijft De la Parra over liefde, vaderschap en afscheid, over de onmogelijkheid dingen achter je te laten. Zijn toegankelijke vertelstem roept een volstrekt eigen wereld op. Die kan hard zijn en vol onheil, want ‘van woorden kun je messen maken,/ van lange stilte slijpend staal’, maar zodra de blik op de natuur wordt gericht, klinkt er een mildere toon. Je kunt tenslotte niet ontsnappen aan massa, beweging, de ster Antares en de nacht als koffiedik.

Peter du Gardijn (1963) publiceerde eerst de roman Nachtzwemmen waarna de dichtbundels Onder de Dieren en Wat Huid is volgden. Peter du Gardijn is een scherp observator die de absurditeiten van het alledaagse leven blootlegt. Of het nu gaat om aardappelpuree in cellofaan, het kunstgebit van Mladic of een condoomautomaat in een Raststätte langs de Duitse snelweg; de dichter slaagt er steeds in het perspectief zodanig te kantelen dat niets meer is wat het lijkt. Die desoriëntatie verwart, prikkelt en maakt aan het lachen. Du Gardijn zoekt de roes, of, zoals hij schrijft: ‘een plek om te vallen’.

Mustafa Stitou (1974) is sinds hij als twintigjarige debuteerde met Mijn Vormen een van de opmerkelijkste en krachtigste stemmen in de Nederlandse poëzie. Zijn derde bundel Varkensroze Ansichten werd meermaals bekroond, onder meer met de prestigieuze VSB Poëzieprijs. In 2013 verscheen de langverwachte opvolger Tempel. In Tempel is een dichter aan het woord die de meest uiteenlopende perspectieven kiest en in de meest uiteenlopende plaatsen verzeild raakt, van een gehucht in de voormalige Sovjet-Unie tot een eiland in de oceaan, van een Amsterdamse binnenplaats tot Mekka. Steeds wordt de dichter aangetrokken door het grensgebied waar heilig en profaan, menselijk en onmenselijk, droom en werkelijkheid elkaar raken en in elkaar opgaan.

Behalve poëzie zal er ook muziek klinken. Violist Loes Dooren en pianist Ellen Schepers speelden een grote rol in de door Mischa Andriessen geschreven voorstelling Nestelingen die eerder dit jaar in Apeldoorn te zien en te beluisteren was. Dooren en Schepers zijn jonge, bevlogen muzikanten, nieuwsgierig, vakkundig en liefdevol. Dit keer zullen zij Vijf Melodieën (1925) van de Russische componist Sergei Prokofiev vertolken. De basis van deze compositie is het werk Vijf Liederen zonder woorden dat Prokofiev vijf jaar eerder schreef. Het is een indringende compositie die volop ruimte biedt aan verschillende stemmingen en stemmen.

Praktisch – Presentatie dichtbundel Dwalmgasten door Mischa Andriessen
Aanvang: 15.00 uur
Einde: 16.30 uur
Plaats: CODA Auditorium
Toegang: gratis

Boekhandel Nawijn & Polak is aanwezig met werk van de aanwezige dichters zodat gasten een exemplaar kunnen aanschaffen en laten signeren.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?