Dies Griffioen exposeert op de Verdieping in CODA

15 oktober 2013 - 8 december 2013, van 00:00 tot 23:59, CODA

Door Agenda

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:CODA_Apeldoorn.jpg

De werken van Dies Griffioen (1946) zijn geïnspireerd op haar jeugdjaren die ze in Apeldoorn heeft doorgebracht. Haar werk vertelt wat ze heeft meegemaakt in haar leven: van het verwerken van verlies en schoonheid tot herinneringen aan vroeger. Werkend vanuit bijvoorbeeld een foto ontstaat een verhaal en worden herinneringen vertaald in beelden. Kunstboek Het Huis in de Parken vertelt het verhaal over haar jeugd en deze expositie is van 15 oktober t/m 8 december op de Verdieping (de verbinding tussen CODA Museum en CODA Bibliotheek) te bewonderen. Griffioen heeft zich niet tot één techniek beperkt, maar combineert bijvoorbeeld schilderen met naaien en tekenen waarbij ze ook verschillende materialen door elkaar gebruikt zoals papier, karton en metaaldraad.

Griffioen groeide op aan de Paslaan 14 in Apeldoorn en na het Stedelijk Gymnasium studeerde ze kunstgeschiedenis en psychologie in Utrecht en Amsterdam. Na op beide terreinen werkzaam te zijn geweest, gooide ze een aantal jaren geleden het roer om. Ze begon een studie aan de Kunstacademie waarbij ze voor haar eindexamenwerk terugging naar haar roots. Naar de Parkenbuurt in Apeldoorn. Aanleiding vormde een foto van haar en haar zus. “Die foto brengt me terug naar het huis en de Parkenbuurt. Ik start mijn werk met op papier genaaide zelfportretjes. Het kind is immers de beschouwer van het verleden.” Tijdens deze zoektocht ziet Griffioen verloedering: het ouderlijk huis is gesloopt en ook het nieuwe bankgebouw is inmiddels uitgewoond. In CODA Archief zoekt ze naar informatie en ontdekt dat die verloederde plek onder het Rijksmonument Parkenbuurt valt. “Als ik in een brief aan de gemeente Apeldoorn protest aanteken tegen deze verloederde plek, krijgt mijn werk zijn bestemming.”

Haar beeldende werk verdiept ze met historisch onderzoek en ze vergaart inzicht in haar werkproces door dit te koppelen aan kennis uit de wetenschappelijke psychologie. Kunstboek Het Huis in de Parken is van 5 oktober t/m 8 december 2013 op de Verdieping in CODA te bewonderen. U vindt CODA aan de Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?