Diplomatie & Ida

4 mei 2014 - 28 april 2014, om 15:30, Gigant

Door Redactie

Gigant

Op zondag 4 mei vertoont Gigant in het kader van herdenken, alvast éénmalig de film Diplomatie. Ook de film Ida is bij Gigant te zien van eind april t/m 6 mei. Diplomatie start op 4 mei om 15.30, Ida is zondag 4 mei ook te zien om 15:45 en 20:15. De toegang is €9,00|€7,00 (leden). Kaarten kunnen telefonisch of via www.gigant.nl gereserveerd of gekocht worden.

Diplomatie vertolkt het waargebeurde verhaal over de op hande zijnde, totale verwoesting van Parijs. De Duitse generaal Von Scholitz krijgt van Hitler de opdracht om in de nacht voor de bevrijding van Parijs door de geallieerden, de stad compleet te verwoesten. De Zweedse consul Nordling krijgt hier lucht van en probeert uit alle macht de generaal van zijn plannen te doen afzien.

De film is gebaseerd op een van de meest fascinerende en waargebeurde verhalen van de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder aan deze film is dat de rollen van zowel de generaal als de Zweedse consul, wederom vertolkt worden door dezelfde acteurs die eerder in het gelijknamige toneelstuk te zien waren. Het samenspel tussen de twee acteurs in de film, is hiermee indrukwekkend te noemen.

In de film Ida van de Poolse regisseur Pawek Pawlikoski, staat Anna op het punt haar geloften af te leggen bij de kloosterschool waar ze ooit werd opgenomen als wees. Maar alles verandert als blijkt dat ze nog familie heeft: Wanda, de zus van haar moeder. Voordat ze haar geloften kan afleggen, begint ze samen met Wanda een zoektocht naar haar verleden. Anna komt er achter dat ze van Joodse afkomst is en dat haar echte naam Ida luidt. Ze wordt geconfronteerd met de grimmige waarheid over haar familie en hun ontberingen tijdens de nazi-bezetting van Polen. Ida staat voor een moeilijke beslissing; teruggaan naar het klooster of een nieuwe weg inslaan? De veel bekroonde regisseur Pawlikowski heeft dit intieme drama in prachtige zwart-wit beelden gevangen.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?