Een eigenzinnig etser en schilder

7 september 2014 - 28 augustus 2014, om 16:00, ’t Cafeetje van Marja

Door Ben Eggermont

Jan de Haan

‘Jan de Haan is een eigenzinnig etser en schilder’, met deze woorden begint de biografie van Jan de Haan op zijn website http://www.jan-de-haan.nl. Afgelopen donderdag sprak ik met hem over zijn op handen zijnde expositie. Van 7 september tot 5 oktober is werk van Jan te zien in ’t Cafeetje van Marja aan de Hoofdstraat nummer 166 in Apeldoorn. De opening van de tentoonstelling is op 7 september ‘s middags om ongeveer 4 uur.

Jan is in 1946 geboren in Edam en momenteel wonend en werkend in Purmerend, waar het Waterland Museum werk van hem in haar bezit heeft. Als kind was hij al altijd bezig met tekenen en schilderen, onderzoeken van de natuur, waarin met name het kleine hem fascineerde. Zijn opleiding heeft hij genoten aan de Rietveld Academie in Amsterdam, waar hem ook de eerste beginselen van het etsen zijn bij gebracht door Ap Sok en Lex Metz. Schilderonderricht kreeg hij van Herman Gordijn.

In deze periode kwam hij ook in aanraking met Hercules Seghers een schilder en etser uit de 17de eeuw, tijdgenoot van Rembrandt. Het werk van Seghers is bepalend geweest voor zijn verdere ontwikkeling als beeldend kunstenaar; vakmanschap, vorm en thematiek in Seghers’ werk zijn tot op de dag van vandaag terug te vinden in zijn werk.

Jan ontwikkelde een geheel eigen etstechniek waarin hij zich onderscheid van veel andere etsers. (Voor hen die daarover meer willen weten; kijk maar op zijn website waar hij deze techniek beschrijft.)

Hij vertelde mij dat de basis voor deze techniek min of meer toevallig is ontstaan doordat as van zijn sigaret op de etsplaat viel en hem op de gedachte bracht hierin te gaan ‘schilderen’ om zijn etsvoorstellingen op te bouwen. Deze techniek heeft hij tot in het uiterste geperfectioneerd met in plaats van het toevallige as, asfaltpoeder.

De onderwerpen voor zijn werk ontleent hij vaak aan de natuur en dan met name de vormen en structuren zoals die terug te vinden zijn in micro-organismen in bijvoorbeeld een waterdruppel uit een slootje, een korstmos, algen. Het totale proces van het tot stand komen van een werk vergt vele maanden van noeste arbeid, concentratie en geduld, het werk moet in zijn ogen ‘goed’ zijn. Met de kwalificatie ‘mooi’ heeft hij niet zo veel, een werk is ‘goed’ of ‘niet goed’, ook termen als beter en best zijn voor hem niet nodig.

Gaande het gesprek kwamen we op zijn kleindochter Saar van 6 jaar, in haar ontdekte hij een vergelijkbaar talent en nu geeft hij haar les en begeleid hij haar in haar ontwikkeling, de eerste etslessen staan al op het programma. In de tentoonstelling zal werk van haar te zien zijn.

De werken die tentoongesteld zullen worden heb ik nog niet in het echt gezien, ik heb het moeten doen met de afbeeldingen op zijn website, maar deze afbeeldingen en het aangename vraaggesprek dat ik met hem mocht hebben, hebben mij alleen maar nieuwsgieriger gemaakt naar de echte werken.

Ik zou zeggen komt allen naar de opening op 7 september of breng op een later tijdstip een bezoekje aan ’t Cafeetje van Marja aan de Hoofdstraat 166, tegenover boekhandel Nawijn & Polak (voorheen Polare resp. de Slegte) om van het werk van Jan de Haan te genieten.

P.S. Ter illustratie van zijn werk heb ik een kleine afbeelding van een ets toegevoegd, of deze ets ook te zien is tijdens de expositie weet ik niet, maar ik wilde hem u toch niet onthouden om een eerste indruk te geven van het werk.    

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Tentoonstelling

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?