Een kijk op de Wijk – Het Centrum

12 juli 2015

Door Jos Jansen of Lorkeers

Het centrum van Apeldoorn is erg veelomvattend. Een verhaal daarover krijg ik niet in 500 woorden geperst. Daarom bekijk ik deze maand maar één aspect van deze wijk: “Water in het centrum”. Meer dan 600 jaar geschiedenis wegstoppen onder de grond, dat gebeurde in 1970 in Apeldoorn zonder protest. Heel wat mensen waren er zelfs blij mee. De naam “Blauwe Donau” lijkt zo lieflijk maar het was meer afkeurend dan liefkozend bedoeld. Een stinkend open riool met vies blauwig water was het geworden, die aloude Grift. Een afvoergoot voor wasserijen waarin geen levend organisme meer te vinden was. Om de overlast op te heffen stroomde het water vanaf toen door een rioolbuis. Daarboven werden grote winkels gebouwd op de hoek Hoofdstraat – Kanaalstraat.

Maar tijden veranderen: aandacht voor het milieu kwam op. Waterzuivering werd de regel: eerst zuiveren, dan pas afvoeren. Alleen beton en asfalt in de binnenstad? Nee – dat moet mooier en natuurlijker kunnen. Daarom werd de Grift weer bovengronds gehaald. Om in een middagwandeling de hele Grift langs te lopen is niet te doen. Ze is meer dan 30 kilometer lang, daarom beginnen we maar in het Catharina Amaliapark. Ondergronds een parkeergarage, bovengronds een park. Dit park is heel anders dan het “Brinkpark” dat hier lag. Het Brinkpark was meer een verwaarloosde parking dan park. De gemeente zag dat in en heeft het een totale make-over laten ondergaan.

Na het park komen we bij een stukje dat de meesten onder ons wel kennen: het stuk door de Kanaalstraat met links van ons C&A en V&D. Daar loopt de spreng nu door een bak. In het begin was dit slechts kaal beton, maar kijk maar eens goed: een laagje slib heeft zich gevormd, plantengroei is teruggekomen. Ook leven er inmiddels weer vissen in het water, waaronder de zeldzame beekprik. Ter hoogte van de fietsenstalling verdwijnt het water weer ondergronds, tot na de Stationsstraat.

Met veel aandacht voor details heeft de Gemeente Apeldoorn in de Beurtvaarstraat een mooi stukje water in de stad aangelegd. Met kunstwerken langs de oever stroomt de Grift nu door een heel nieuw deel van Apeldoorn. Na de Deventerstraat loopt de Grift wel weer door een natuurlijke bedding.

Om de wandeling niet te lang te maken slaan we rechtsaf – richting kanaal. Het Apeldoorns kanaal heeft niet zo’n lange geschiedenis als de Grift. Het is nog geen tweehonderd jaar oud. Maar dat maakt het kanaal niet minder interessant. Er is heel veel over te vertellen! We lopen langs het kanaal en slaan daarna rechtsaf de Kanaalstraat in, terug naar het beginpunt.

Ook van één aspect alles vertellen is in dit stukje niet gelukt. Loop daarom op 12 juli eens mee met een gids van het Apeldoorns Gidsen Collectief. Hij zal veel meer vertellen, laten zien en je misschien wel verrassen. Opmerkingen als “goh – dat wist ik echt niet – was me nog nooit opgevallen”…horen we echt heel vaak! Kijk voor meer details van de wandeling op de website bij “Water in de stad”

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?