Een kijk op de Wijk – Metaalbuurt

9 augustus 2015, van 14:00 tot 14:00, Bronsplein Apeldoorn

Door Jos Jansen of Lorkeers

Een wijk met een veelbewogen geschiedenis. Dat kan gerust gezegd worden van de Metaalbuurt. Meermalen dreigde sloop van woningen. Bewoners protesteerden steeds heftig en “redden hun wijk”. Daarom kunnen zij, maar ook bezoekers genieten van dit mooie en typische “tuindorp”: leuke huizen in mooie omgeving.

Het verhaal begint met een straat met een vreemde naam (tenminste voor de metaalbuurt): de Houtstraat. De straat is genoemd naar de boer waarvan het land gebruikt werd voor de wijk: boer Houtjes. Het liep met Houtjes niet goed af: hij werd vermoord gevonden, een misdaad die nooit opgelost werd. Er was wel een verdachte: de knecht van boer Houtjes, maar tot een veroordeling kwam het niet: bewijs was niet te leveren. De erfgenamen verkochten de grond aan een woningbouwvereniging. Deze liet arbeiderswoningen bouwen naar ontwerp van een Apeldoornse architect: Henk Wegerif. De opzet van de wijk zelf was modern: een van de eerste voorbeelden van een tuindorp. De definitie van een tuindorp is stadsuitbreiding volgens een plan, waarbij in de woonwijk geen industrie meer werd geplaatst. Verder is er veel groen aanwezig, wat voor 1920 zelden gebeurde. De wijk werd echt niet met gejuich ontvangen: “veel te ver van het dorp en het werk”. De mannen werkten bij de Nettenfabriek, Talens of de Haas en van Brero: lopend vanuit de Metaalbuurt best wel ver.

Het aantal huizen werd later uitgebreid maar niet naar een ontwerp door Dhr. Wegerif. Er was onenigheid ontstaan tussen hem en de woningbouwvereniging. De mensen woonden echt naar tevredenheid in de wijk. Maar helaas: het onderhoud liet te wensen over en in de jaren 70 van vorige eeuw was er sprake van “we gooien de hele boel tegen de grond”. Gelukkig hielpen protesten van de bewoners en werd er gerenoveerd. In 1977 werden de laatste twee gerenoveerde woningen opgeleverd.

Eind van de 20e eeuw was er weer sprake van sloop van de woningen. “De woningbouwvereniging heeft andere plannen met de omgeving, daarom verwaarlozen ze de boel” werd gezegd. De woningbouwvereniging kwam daartegen in het geweer en beweerde dat dit helemaal niet het geval was. Het werd een harde strijd waarbij de een wilde slopen en de ander wilde renoveren. Het werd een compromis: het merendeel van de woningen die ontworpen waren door Wegerif bleef behouden. Een groot aantal van de andere huizen werd gesloopt en vervangen. Kleine bordjes op sommige huizen herinneren nog aan het verzet tegen de sloop. De wijk is nu zelfs beschermd stadsgezicht geworden! De strijd is gestreden en gelukkig is de wijk gered!

Wilt u u nog meer boeiende verhalen horen? Loop dan eens mee met een gids van het Apeldoorns Gidsen Collectief. De wandeling is op 9 augustus en begint om 14.00 uur op het Bronsplein. Kijk voor meer informatie op de website.

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?