Een mooi eerbetoon aan Don Nederhand met expositie in Salon 1813

26 mei 2019, om 15:00, Grand Café Salon 1813, Deventerstraat 13

Door Agenda

Het is nu 4 jaar geleden dat Don plotseling overleed, maar hij leeft voort in elk kunstwerk. De luchten en zeeën, geïnspireerd vanuit vliegtuigen op weg naar landen over de hele wereld. Reizen die hij gemaakt heeft in zijn functie als technisch adviseur van Koninklijke Talens waarin hij lezingen gaf aan kunstacademies, adviezen aan kunstenaars en deelnam aan kunstprojecten. Zijn werk als technisch adviseur was zijn passie. Hij wist boeiend te vertellen over de materiaal-technische mogelijkheden van allerlei soorten verven en was zo de schakel tussen verf en kunstenaar.

,,In de expositie zie je ook de serie maskers. ‘Achter het masker’ is de titel van veel werk uit deze serie. Don zag het mooie en het unieke in de mens en in zijn maskers zie je bijna hoe hij doordringt tot de ziel. Een groot deel van de maskers zijn van mij met een kleimasker, op zondagochtend. Hij maakte ontelbaar veel foto’s van de fases van het drogingsproces van de klei. Ik weet nog hoe lelijk ik mezelf vond toen het schilderij af was. Nu zie ik er al mijn kwetsbaarheden en bijzonderheden in.” zegt Fina Ramos.

Ook hangt er een serie portretten, bijvoorbeeld een portret van Prins Claus gemaakt in 2009, die de koninklijke familie zou komen bewonderen op Koninginnedag. Dit ging helaas niet door als gevolg van de vreselijke ramp tijdens die viering. Verder zijn er portretten van muziekartiesten: Eddie Hinton, Karen Dalton en Joni Mitchell. Muziek was de tweede passie van Don.

,,Ik heb ook ouder werk geselecteerd van stillevens en naakten. Hier zie je een heel andere stijl. Don heeft veel meer werk gemaakt dan in de expositie is te zien, in verschillende technieken en stijlen. Het meeste werk is met olie- en acrylverf gemaakt, maar er is ook werk van aquarel, pastel, grafiet en kleurpotlood. Ik nodig je ook uit om op www.donnederhand.com een kijkje te nemen. De website wordt nog bijgewerkt tot een compleet archief van zijn oeuvre.” verduidelijkt Fina.

Mocht je meer van zijn werk willen zien, neem dan contact met mij op: Fina Ramos Palau, weduwe van Don, 06-11002560, finaramospalau@hotmail.com

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?