Eerste Historisch Café van 2017 in het teken van ‘Archeologie’

3 februari 2017, van 17:00 tot 19:00, CODA Café, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn

Door Agenda

Het is inmiddels een traditie: Archeologie als thema van het eerste Historisch Café van het nieuwe jaar! Tijdens dit ‘Café’ komen bezoekers meer te weten over het Hapsproject, het Apeldoorns Prehistorisch Spel en over Actueel Hoogtebestand Nederland. Aanvang 17.00 uur; de toegang is zoals altijd gratis.

Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN)

De eerste lezing wordt verzorgd door Michiel van Willigen en gaat over het gebruik van het AHN2 hoogtebestand in de archeologie. Dankzij de vrijgave van dit bestand kan iedereen cultuurhistorische landschapselementen ontdekken, herkennen en bekijken. Na een korte technische uitleg volgt een reeks voorbeelden. De omgeving van Apeldoorn is rijk aan cultuurhistorische sporen, variërend van grafheuvels uit de bronstijd tot loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog.

Hapsproject

Frank van Meer en Jan de Kroes, projectleiders Haps, vertellen het verhaal over het Hapsproject: Apeldoorns Prehistorisch Spel. Diep in de bossen rond Apeldoorn ligt een prehistorisch dorp uit de ijzertijd. Een oase van eenvoudig leven die voor bovenbouwleerlingen van de basisschool alléén toegankelijk is door een tijdreis te maken naar 500 voor Christus. Het Haps is opgezet als educatief project waarbij de ontwikkeling van de mens en zijn invloed op de omgeving als uitgangspunt gebruikt worden. Intensief samenwerken, vindingrijkheid, doorzettingsvermogen en de nodige lef waren in die tijd van het grootste belang en deze elementen maken de tijdreis tot een onvergetelijke ervaring. Na afloop gaan de deelnemers verder door het leven als Hapsburgers. Zij hebben ervaren dat “Wie een toekomst wil hebben, zijn verleden moet kennen”.

Het verblijf in het prehistorisch dorp is zowel een avontuur als een confrontatie met het ontbreken van hedendaagse gemakken. Er wordt gekookt boven open vuur, olielampen zorgen ’s avonds voor verlichting en het kampvuur voor gezelligheid. Juist het aangewezen zijn op deze meest elementaire levensvoorwaarden vormt de rijkdom van een verblijf in deze prehistorische setting. Zelf brood kneden, de broodoven stoken, soep bereiden, vuren stoken, houthakken en het verzorgen van de dieren zijn de activiteiten waarmee men zich terug in de tijd waant.

En verder….

Na de pauze natuurlijk het alom bekende nieuwsblok waarin de aanwezigen een minuut de tijd krijgen om een activiteit bij het publiek onder de aandacht te brengen. Uiteraard ontbreekt ook de column van CODA directeur-bestuurder Carin Reinders niet.

Het Historisch Café is een initiatief van Erfgoedplatform Apeldoorn en wordt vrijdag 3 februari van 17.00 tot 19.00 uur gehouden in CODA Café, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. Dit jaar wordt een extra café gehouden op vrijdag 2 juni; overige data zijn 7 april, 8 september en 3 november.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?